Index: Hétfőn újraindul az egészségügyi ellátás

Egészségügy
2020 május 02., 07:08

Az Index birtokbába került egy április 30-i levél, amit Kásler Miklós írt az egészségügyi szolgálatok vezetőinek, és amiben az áll, hogy a járványhelyzet kedvező alakulása miatt a humánminiszter elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását. 

Ezt azt jelenti, hogy május 4-től immáron nem csak a sürgő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett a háziorvosi és házi gyermekorvosi, védőnői ellátások, a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás, a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások a fogászati szakellátás, és a magánellátás is újaindul. 

Megkötések és óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Így például a fogász  vagy háziorvos, de a járóbeteg szakellátás is csak telefonos egyeztetés nyomán látogatható, a higiéniás sztenderdeket fokozzák, a 1,5 méteres távolságot pedig a betegnek egymás közt minden körülmények közt tartani kell. Minden betegnek kötelezően meg kell mérni a lázát a rendelőbe történt belépést követően.

Fogászaton és háziorvosok esetében is egy óra alatt legfeljebb 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

A járóbeteg-ellátás esetében a minisztérium azt írja, meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást,  „amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását." 

Kockázatos járóbeteg-beavatkozás csak negatív koronavírus-teszt birtokában végezhető. Az ellátóhelyen védőmaszkot kell biztosítani a betegnek.

A fenti előírások vonatkoznak a magánegészségügyi intézményekre is. (Index)