Megkezdték a remdesivir klinikai tesztjeit Magyarországon is

Egészségügy
2020 május 02., 08:58

Megtartotta szokásos napi tájékoztatóját szombat délelőtt az koronavírus-járvány miatt felállított operatív törzs. 

Ismertették a napi járványügyi és rendészeti adatokat; utóbbiak közül érdemes megemlíteni, hogy pénteken 1145 hatósági karanténról született rendelkezés, ezzel a teljes szám 10 754-re nőtt. 59-en szegték meg az előírt karantént tegnap, ennek több mint a fele Bács-Kiskun megyéhez kötődik. A járvány kezdete óta összesen 42 393 rendőri intézkedés történt. 

Dr. Vályi-Nagy István, a Szent Lászó Kórház főigazgatója elmondta, hogy pozitívak az első napok tapasztalatai a vérplazma-donorok toborzása során. A tisztifőorvos a jelentkezések alapján 300 lehetséges donort tájékoztatott az együttműködés és segítség lehetőségeiről és menetrendjéről. 

Az Origo kérdésére válaszolva a főigazgató elmondta, hogy a térségben Lengyelországgal együtt először Magyarországon kezdődtek meg az amerikai ebola-gyógyszer, a tünetek enyhítésében és a betegség lefolyásának megrövidítésében hatásosnak bizonyult remdesivir klinikai vizsgálatai.

Kiss Róbert alezredes a Tolnai Népújságnak válaszolva elmondta, hogy a sportedzések megtarthatóak az erről szóló rendelet szerint, függetlenül attól, hogy jár-e az edzés testkontaktussal vagy sem. A Vas Népe kérdésére válaszolva elhangzott az is, hogy csak a munkavégzők és iskolalátogatók ingázhatnak a határokon anélkül, hogy hazatérve karanténba kellene vonulniuk. Ez alól egyedi felmentést az országos rendőrkapitányság adhat csak. 

Szabálysértést követ el, aki fővárosiként nem indokolt okból hagyja el a várost, és látogatja meg mondjuk egy rokonát egy másik megyében - válaszolta végezetül Kiss a Portfolio  kérdésére.