Operatív Törzs: A vidéki éttermek megnyitásakor kint lehet enni, de vécére be szabad menni

Egészségügy
2020 május 03., 09:19

Az Operatív Törzs a napi sajtótájékoztatója elején köszöntötte anyák napja alkalmából az édesanyákat, majd elmondták, hogy 2998 az igazolt fertőzött, 129 ember már meggyógyult. 340-re nőtt az elhunytak száma, tegnap óta öten haltak meg. Most 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségiről beszélt. Azt mondta, hétfőn több mint 84 ezer jelentkező tudja elkezdeni az érettségit, amiből csak írásbeli lesz. Nem kötelező, ősszel is lesz érettségi, még holnap reggel is lehet ezt választani. Az intézmények előtt a rendőrség is ott lesz, mindenhová megérkeztek a maszkok, fertőtlenítők – mondta, megköszönve a felajánlásokat, és azt kérte, tumultust feleslegesen ne okozzunk.

A maszk viselése az épületben kötelező, a vizsga közben is erősen ajánlott. Folyamatos lesz a takarítás is az érettségi alatt. Az idősebb, krónikus beteg kollégákat tehermentesítették – mondta Maruzsa. A vizsga nyitott ajtóknál és ablakoknál zajlik majd, termenként legfeljebb 10 vizsgázóval.

Kiss Róbert rendőralezredes azt mondta, hétfőn indul a járvány elleni védekezés új szakasza, jönnek az új szabályok.

Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások. Máshol üzletek, strandok, múzeumok, állatkertek nyitva lesznek, látogathatók. Mindenki köteles üzletekben vagy tömegközlekedésen orrot és szájat eltakarni maszkkal, kendővel. Sportrendezvények megtarthatók (megkötésekkel).

A hétvégén 3512 intézkedés volt, 1751 figyelmeztetés, 986 helyszíni bírság, 775 esetben feljelentés történt. Ezzel már több mint 44 ezer rendőrségi intézkedés volt összesen. 10786 hatósági házi karantén van. 23 új, így összesen már 1453 esetben kellett karantén megszegése miatt intézkedni. A legjellemzőbb indok, hogy nem alapos okkal mennek el otthonról, nem tartják be a kellő távolságot, vagy nem a kijelölt időpontban mennek üzletbe.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus-főorvosa azt mondta, várjuk a szeptembert, amikor „állítólag” már elérhető lesz egy vagy két hatékony oltóanyag. Köszönetet mondott azért a szeretetért, amit az emberek mindenki felé nyújtanak, akik részt vesznek a járvány leküzdésében, majd köszöntötte az édesanyákat, a sajátját is.

A Hajdú-Bihari Napló azt kérdezte, a külföldről hazatérőknél marad-e az önkéntes karantén. Az alezredes elmondta, hogy a hazatérőknél minden esetben 14 napos hatósági házi karantén van. Az mentesül a házi karantén alól, aki az egészségügyi vizsgálat alatt bizonyítja, hogy gyógyult, fertőzés jeleit nem mutatja, vagy igazolja, hogy érkezése előtt 14 napos megfigyelés alatt állt.

A HVG azt kérdezte, a vidéki vendéglátóhelyek megnyitásakor lehet-e használni a benti vécét, a válasz: a benti vécé használata nincs megtiltva.

Végül az „aggódó sorozatfüggők” kedvéért bejelentették, hogy Müller Cecília csak a hétvégén nem vett részt a sajtótájékoztatókon, hétfőtől „az új évadban” visszatér. (Így fogalmaztak, nem én találtam ki.)