7,4 milliárd euró jött össze a globális egészségügyi gyűjtés első napján

eu
2020 május 04., 17:53

Hétfőn kezdődött az a világraszóló pénzgyűjtő akció, amelynek kezdeményezői az Európai Unió, illetve a brit, a francia, a japán, a kanadai, a német, a norvég, az olasz, a spanyol és a szaúdi kormány. 

Az Európai Bizottság 1 milliárd euró készpénzzel és 400 millió euró hitelgarancia vállalásával kezdte meg a gyűjtést. Magyarország 750 ezer euróval szállt be, ahogy a V4 csoport többi országa is. Franciaország 1,5 milliárd euróval, míg Németország, Kanada és Szaúd-Arábia félmilliárd euró körüli összegekkel szállt be, az eddigi felajánlásokat itt lehet követni. 

A pénzt a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztikai eljárások, kezelések és oltóanyagok együttes kifejlesztésére és világszintű alkalmazására fordítják, vagyis a vakcina fejlesztésétől tesztek osztásáig sokminden beleférhet. A gyűjtés fontosságára a WHO és más egészségügyi szervezetek hívták fel a figyelmet. 

Az Európai Bizottság székháza Brüsszelben, a gyűjtésre dekorálva.
photo_camera Az Európai Bizottság székháza Brüsszelben, a gyűjtésre dekorálva. Fotó: Jonathan Raa/NurPhoto via AFP

Az adományokat kormányoktól, szervezetektől és cégektől egyaránt várják, továbbra is, a pénzt május végéig az Európai Bizottság veszi nyilvántartásba, és követi nyomon, hogy hová kerülnek az adományok. Első körben a WHO és a járványügyi felkészüléssel foglalkozó, Bill Gates alapította CEPI kap belőle. (Európai Bizottság)