Lemondott a brit miniszter, aki parlamenti levélpapírra írt burkoltan fenyegető levelet apja vitapartnerének

külföld
2020 május 04., 14:02

Távozott a posztjáról a brit külkereskedelmi miniszter, Conor Burns, miután egy parlamenti vizsgálóbizottság arra jutott, hogy visszaélt miniszteri pozíciójával, írja a Financial Times. Burns a miniszterelnök, Boris Johnson régi és közeli szövetségese, fontos szerepe volt Johnson tavalyi, a konzervatív párton belüli sikerében is. 

photo_camera Fotó: Chris McAndrew/UK Parliament

A képviselők viselkedését vizsgáló parlamenti bizottság arra jutott, hogy Burns hibát követett el, amikor februárban képviselőként a hivatalos, parlamenti levélpapírra írt egy levelet egy magánszemélynek, aki egy olyan céghez köthető, mellyel Burns apjának régóta húzódó pénzügyi vitája volt. 

Többek között azt írta, hogy tudja, hogy az ő személye nagyobb érdeklődést válthat ki, főleg, ha arra használja a parlament jelentette kiváltságait, hogy felemlegesse az ügyet. A brit jog szerint a képviselők parlamentben elmondott beszédei mentesülnek a rágalmazással kapcsolatos jogszabályok alól. 

A bizottság szerint Burns azzal, hogy a hivatalos levélpapírra írta az üzenetet, súlyt akart adni a mondataiban rejlő fenyegetésnek, mely szerint egy olyan fórumon fogja szóba hozni az ügyet, ahol a panaszosnak, azaz az apjának nem lehet lehetősége válaszolni. A jelentés szerint Burns még a vizsgálat idején is tett burkolt fenyegetéseket azzal kapcsolatban, hogy a parlamenti kiváltságait a családi ügyek érdekében alkalmazni fogja, illetve félrevezetően utalt arra, hogy eljárása során élvezi a parlamenti hatóságok támogatását. 

A bizottság végül arra jutott, hogy Burnst hét napra fel kell függeszteni az alsóházban betöltött pozíciójából, és írnia kell egy bocsánatkérő levelet Lindsay Hoyle házelnöknek. A vizsgálat során Burns elnézést kért a bizottságtól, és arról beszélt, hogy hatalmas személyes stressz nehezedett rá ebben az időszakban. 

Hétfő reggel aztán Twitteren jelentette be hogy távozik, és arról írt, hogy nagyon sajnálja, ami történt. A miniszterelnökség szűk szavú közleményben reagált a lemondás hírére, annyit közöltek, hogy hamarosan megnevezik Burns utódját.