A Fidesz szerint ideje abbahagyni a hergelést

politika
2020 május 05., 11:47

„Az ellenzék hagyja abba a hergelést!”

A fenti mondattal kezdődik a kormánypárt kedd délutáni közleménye, amit azután adtak ki az MTI-nek, hogy ellenzéki képviselők tiltakoztak, amiért Magyarország nem csatlakozik az isztambuli egyezményhez. 

Kövér László, az Országgyûlés elnöke
photo_camera A hergelés egyik elszenvedője: Kövér László, az Országgyûlés elnöke Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A közlemény arra utal, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője kedd délután kijelentette, hogy Orbán Viktor és Kövér László háborút indítottak a nők ellen. 

A Fidesz kedden megszavazta, hogy ne ratifikálja a családon belüli és a nők elleni erőszak globális felszámolását célul kitűző egyezményt. Ami azért érdekes, mert Magyarország 2014-ben, azaz a Fidesz-kormány idején már aláírta ezt az egyezményt, csak a ratifikálására nem került sor.  

Szabó és a Fidesz szóváltása arra az esetre nyúlik vissza, amikor a kormánypártok tapssal fojtották bele a szót a politikusba. Ezt követően beszélt Kövér László egy interjúban arról, hogy szánalommal tekint azokra a képviselőkre, „akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére.”  

A Fidesz most azt közölte, hogy de ők igenis tisztelettel és megbecsüléssel viseltetnek női embertársaik iránt, felháborítónak tartják ugyanakkor, hogy 

„az ellenzéki képviselők félremagyarázzák a házelnök szavait”

- miközben nem szavazták meg a nők és gyermekek bántalmazását súlyosabban büntető Btk.-módosítást, sőt, el akarták tussolni a Gothár-féle színházi szexuális zaklatást, sőt: „csak nevettek Burány Sándor (Párbeszéd) cinikus megjegyzésén, amelyben «együttműködési kényszerként» állította be a szexuális zaklatást.

A közlemény szerint Kövér csak az eltorzult arccal gyűlölködő 2-es személyi számmal rendelkezp emberekről beszélt, nem úgy általában a 2-es személyi számmal rendelkezőkről. 

A Fidesz számára elfogadhatatlan, a nők egyenjogúságáról rendelkező Isztabuli Egyezmény szövege itt olvasható.