2020-ban már nem diszkriminálják a meleg és biszexuális férfiakat a véradásnál

POLITIKA
2020 május 06., 11:18

Több évtizedes diszkriminációnak vetett véget az Országos Véradó Szolgálat, mely nemrég tette nyilvánossá, hogy 2020. január 1-től érvényes új szabályai szerint már nem eleve kizáró ok a véradásnál, ha a véradó férfi meleg vagy biszexuális. Az új szabályozás szerint őket ezentúl csak akkor lehet kizárni a véradásból, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból minősül kockázatosnak, írja közleményében a Háttér Társaság melegjogi szervezet..

Az áprilisban közzétett új szabályozás szerint "a fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönboztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt".

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kizárásának indokaként korábban a HIV-fertőzés magasabb kockázata szerepelt. Magyarországon ugyan már 1986-ban, a világon az elsők közt bevezették a véradáskor levett vér szúrését HIV-re, de ezek érzékenységüktől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak, ezért alakult úgy a szabályozás, hogy a kockázatos magatartási formákat mutatókat eleve kizárták a véradásból. A legszigorúbb elbírálás alá a férfiakkal kapcsolatot létesítő férfiak estek, akiket egyszerűen örökre kizártak a védadásól. A Háttér társaság szerint ez eleve indokolatlan volt, hiszen az esetükben is igaz, hogy a fertőzés legkésőbb hat hét után kimutatható. Arról nem is beszélve, hogy ey monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közti kapcsolat semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexuális pár esetén.