Egy évvel biztos elhalasztja debreceni gyára megnyitását a BMW

gazdaság
2020 május 06., 09:07

Csúszik Debrecenben a BMW-gyár megnyitása. A Portfolio és a HVG beszámolója szerint az autógyártó a járvány miatt visszaeső értékesítésére hivatkozva minden futó projektjét, tervezett beruházását, termékfejlesztését felülvizsgálja, ennek részeként legalább egy évvel elhalasztották a debreceni gyár üzembe helyezését is.

A BMW az aktuális negyedéves jelentésében már jelezte, hogy erőteljes költségkontrollt vezetnek be, mert elsődlegesen a likviditás megőrzése a céljuk.

Spórolni elsősorban a tervezett beruházásokon akarnak, ezek tervezett költségeiből 31 százalékot, 313 millió eurót faragtak le.

Szerdán aztán azt is bejelentették, hogy csúszik a debreceni projekt is. "Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét" - mondta Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke ma délelőtt a BMW Csoport első negyedéves eredményének a közzétételét követő sajtótájékoztatón.

A BMW tavaly decemberben jelentette be, hogy 2020 tavaszán kezdődik a debreceni gyár építése. Akkor még arról számoltak be, hogy az építkezés előkészítő munkálatai terv szerint haladnak.

UPDATE: Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a hírre úgy reagált, hogy a BMW továbbra is elkötelezett a debreceni gyárépítés mellett.