Moszkva elkezdi kivonni az Olaszországba küldött katonákat

hadsereg
2020 május 06., 12:17

Csütörtökön elkezdődik a Covid-19-járvány elleni védekezés segítésére Olaszországba vezényelt katonai kontingens kivonása – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A miniszter Valerij Geraszimov vezérkari főnököt utasította a sugárzás- és vegyvédelmi, valamint a biológiai alegységek és a katonaorvosok ünnepélyes fogadtatásának a megszervezésére. Az orosz fegyveres erők március 22. és 25. között 15 szállítógépnyi védőeszközt és felszerelést küldtek Olaszországba. A kb. 100 katona Lombardia több mint 90 településén 114 épületet és egyéb objektumot, kb. 1,1 millió m2-nyi belső helyiséget és 400 ezer m2-nyi útfelületet fertőtlenített. Emellett egy bergamói tábori kórház üzemeltetésében is részt vettek.

Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén Szergej Sojgu védelmi miniszterrel 2017. július 30-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén Szergej Sojgu védelmi miniszterrel 2017. július 30-án. Fotó: Alexander Zemlianichenko/AFP

Eközben az orosz kormány harmadik tagjáról, Olga Ljubimova kulturális miniszterről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. A 39 éves tisztségviselő betegségének lefolyását sajtótitkára könnyűnek nevezte, a minisztert nem kell kórházba vinni. Korábban Mihail Misusztyin kormányfő és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter tett hasonló bejelentést.

A Kommerszant közölte, hogy az orosz fővárosban  – hasonlóan az őt körülvevő Moszkva megyéhez és több más orosz régióhoz – kötelezővé tehetik a szájmaszk viseletét. Enélkül tilos lesz majd igénybe venni a tömegközlekedést, vagy üzletekbe és kórházakba bemenni.

Az intézkedést 2 hónapos időszakra tervezik bevezetni, ha a fertőzések dinamikája a jelenlegi alacsony szinten marad, vagy csökkenni kezdi. Néhány üzletlánc már a polgármesteri hivatal rendelete előtt bevezette a kötelező maszkviseletet.

Oroszországban az elmúlt napban 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így az abszolút számokat tekintve csaknem utolérte Franciaországot (170 694) és Németországot (167 007) a friss hivatalos hozott adatok szerint.

Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekményt jelent, az új fertőzések 40,9 százaléka tünetmentes. A halottak száma 86-tal 1537-re, a gyógyultaké 1462-vel 21 327-re nőtt.

Moszkvában 5858-cal 85 973-ra nőtt a fertőzések száma (7,3 százalék). A halottak száma 50-nel 866-ra, a gyógyultaké pedig 588-cal 8458-ra nőtt.

Az országban eddig közel 4,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig kb. 173 ezer tesztet végeztek el. Moszkvában a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az 1 milliót, és naponta több mint 40 ezerrel nő.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, a SARS-CoV-2 vírus természetét még több országban tanulmányozzák a szakértők, ezért ezzel kapcsolatban még korai lenne egyértelműen állást foglalni, de Oroszország információcserét folytat „minden partneri országgal”.

Korábban az orosz főügyészség hamis információnak minősítette az interneten az új koronavírus mesterséges eredetéről szóló híreket. Vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, meggyőző mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból származik, és Trump a jelek szerint folytatja a nyomásgyakorlást(MTI)