Olajszennyezés miatt perelnek az ecuadori* őslakosok

külföld
2020 május 06., 05:40

Pert indítottak az Amazonas őserdő területén élő ecuadori őslakos közösségek egy olajszennyezés miatt a Petroecuador állami olajkonszern és a hatóságok ellen, közölte Marcia Andi, az egyik érintett település, Mushuk Llacta elöljárója kedden. A térségben április 7-én egy földcsuszamlás rongált meg három olajvezetéket, melyekből a hivatalos tájékoztatás szerint 15 ezer hordónyi olaj ömlött ki, az Amazonas közeli mellékfolyóját, a Napót is szennyezve. A térségben élő mintegy 27 ezer őslakos ebből a folyóból nyeri az ivóvizet.

Andi azonnali segítséget követelt a katasztrófa sújtotta lakosság ellátására élelmiszerrel, ivóvízzel és orvosi segítséggel, mert az olajcégek által eddig nyújtott támogatás nem kielégítő. A Petroecuadort egyebek mellett azzal vádolják, hogy csak késve figyelmeztetett a kiömlött olaj miatti környezeti károkra. Kártérítésként pedig csaknem 500 ezer liter ivóvizet osztott ki hordókban a rászorulóknak. A konszern tájékoztatása szerint az olajvezetékeket időközben megjavították. (Via MTI)

*Javítás: A címben, ki tudja, miért (talán a "Pert" olvastam "Perunak" az MTI eredeti hírében) tévedésből rossz ország szerepelt. Elnézést.