Összejött az egymillió aláírás, de ez önmagában kevés a székely kezdeményezés sikeréhez

POLITIKA
2020 május 06., 20:37

A 220 ezer papíralapú mellett 800 ezernél is több online aláírás érkezett, vagyis elvileg elérte az egymillió támogatót a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése, amelynek lényege, hogy az uniós tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei önállóan, a kormányokat kihagyva pályázhassanak EU-s támogatásokra.

Az SZNT elnöke szerdán azt nyilatkozta, hogy 220 ezer papíron összegyűjtött aláírás már a kezükben van, de nagyon sok helyen nem sikerült még begyűjteni az íveket. Az európai polgári kezdeményezés hivatalos oldalán pedig gyorsan pörögnek a számok, a cikk élesítésekor 809 ezernél járunk.

link Forrás

Ez azonban két okból sem elég a sikerhez: egyrészt az aláírások ellenőrzésekor nyilvánvalóan lesznek olyanok, amiket kiszórnak, vagyis be kell biztosítani az egymilliót. Nagyobb probléma, hogy a szabály szerint „egy európai polgári kezdeményezés akkor sikeres, ha összegyűlt összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat, és a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban elérte az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket.”

Márpedig eddig csak három országban teljesültek ezek a népességarányos minimumok, a 800 ezer netes támogatóból gyakorlatilag mindenki ezekből került ki:

  • Magyarország: 619 243 
  • Románia: 137 485 
  • Szlovákia: 21 527

A kezdeményezés arca, Pesty László délután arról beszélt a Partizánnak, hogy ha valaki igazán segíteni akar, akkor az a külföldi ismerőseit buzdítsa aláírásra. Külön említette Spanyolországot (ahol harcos baszk és katalán kisebbség él), Szlovéniát, Horvátországot (a magyar mellett jelentős szerb kisebbséggel) és az ott élő magyarok miatt kiugróan aktív Svédországot. 

De külföldön nem áll jól a gyűjtés, nem nagyon látszik, hogy más kisebbségeket lázba hozott volna a lehetőség. Ahogy az SZNT elnöke, Izsák Balázs mondta az MTI-nek: az aláírások országok szerinti eloszlása azt jelzi, hogy a nemzeti régiók ügye magyar ügy maradt. A központilag megszabott párezres, pár tízezres küszöbértékeknek a 20 százaléka sem jött még össze sehol (Svédország 19, Ausztria 13, Németország 11 százalékon áll).

A szervezők legutóbbi nyilatkozataik szerint erősen reménykednek, hogy a járványhelyzetre tekintettel az Európai Bizottság kitolja (akár hat hónappal is) az aláírásgyűjtés határidejét, és ez alatt átviszik a területi küszöböket is. Ha ez sikerülne, az uniós parlamentnek és a Bizottságnak foglalkoznia kellene a javaslattal, és bár erre nem köteles, de alkothat jogszabályt is.

photo_camera Fotó: Facebook/Írdalá

A székelyek azért kezdeményezték az akciót, mert úgy vélik, hogy néhány országban a kormányok nem irányítanak elég EU-s fejlesztési forrást a kisebbségek lakta régiókba, diszkriminálják ezeket a területeket. Illetve a kezdeményezés nyilvánvalóan része a Székelyföld autonómiájáért folytatott küzdelemnek is - írtuk a kezdeményezést bemutató cikkünkben nemrég.

Magyarországon szinte minden politikai erő felsorakozott mögéjük, az Írdalá.hu kezdőlapján például egymás mellett látható Karácsony Gergely, Varga Judit, Keresztes László Lóránt, Kocsis Máté és Fekete-Győr András üzenete, de a YouTube-csatornájukon ennél is sokszínűbb a szószólók köre.