A bányászok rendszeres tesztelésébe kezdenek Lengyelországban

külföld
2020 május 07., 12:52

Eddig összesen 481 bányamunkás fertőződött meg koronavírussal Lengyelországban, ezért az állami érdekeltségű bányatársaságoknál a dolgozók rendszeres tesztelésébe kezd a kormány - jelentette be csütörtökön Wojciech Andrusiewicz, az egészségügyi tárca szóvivője. Az intézkedéstől a vírus továbbterjedésének megakadályozását várják - közölte.

Jacek Sasin kormányfőhelyettes, akit az állami érdekeltségű bányák felügyeletével bízott meg a miniszterelnök, egy csütörtöki rádióinterjúban beszélt róla, hogy 

a koronavírus leginkább a legnagyobb lengyel szénkitermelő cégnél, a PGG-nél terjedt el, de a probléma három további bányatársaságot is érint, egyes bányákban emiatt le is állították a munkát.

Andrusiewicz, az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, a bányáknál autós tesztállomásokat létesítenek, így naponta több mint ezer tesztet végezhetnek, a minták feldolgozására pedig új laboratóriumokat hoznak létre a térségben. A pozitív eredményt mutatókat nem házi karanténba helyezik, hanem - a családtagok védelme miatt - karanténhotelekben különítik el.

Lengyelországban egyébként pont a bányaipari központnak számító sziléziai vajdaságban regisztrálták eddig a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, mintegy 3 ezer főt. Mostanra országosan az új esetek mintegy felét zárt közösségekben - a bányacégeken kívül szeretetotthonokban - mutatják ki. (MTI)