Ezer dolgozója munkaidejét csökkenti júniustól a Dunaferr

gazdaság
2020 május 07., 15:36

Ezer dolgozója kényszerű munkaidő-csökkentését helyezi kilátásba Jevgenyij Tankilevics, a Dunaferr cégvezetője a vállalat dunaújvárosi acélművében dolgozóknak írt csütörtöki levelében - írja a Portfolio.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség saját honlapján közzé is tette a levelet, amiben Tankilevics bejelenti a három hónap alatt végrehajtani tervezett lépést. A dolgozók munkaidejének - ezzel együtt fizetésének - csökkentését a koronavírus-járvány miatti rossz gazdasági helyzettel indokolja, ami drasztikusan visszavetette a cég termékei iránti gazdasági keresletet is.

A Dunaferr vezetése ezért a termelési kapacitások csökkentéséről döntött.

Trankilevics levele alapján már az is „kizárólag üzleti partnereink jóindulatának köszönhető”, hogy a dolgozók áprilisi béreit ki tudja fizetni a vállalat. Sikerült ugyanis átütemezni a cég egyes kintlévőségeit. „Ez sajnos csak részeredmény” - írja a cégvezető.

Hogy a Dunaferr is igénybe vette a kormány válságkezelő csomagjában bevezetett állami bértámogatást, arra az a mondat utal, miszerint „a csökkentett munkaidő miatt kiesett jövedelem részben állami forrásból kerülhet kompenzálásra”.