Kormányszóvivő: Nem mehetnek a pestiek vidékre. Miniszter: Mehetnek a pestiek vidékre

Egészségügy
2020 május 07., 17:12

Hétfő óta eltérő járványügyi intézkedések vannak érvényben az ország különböző területein. Budapesten és Pest megyében maradtak az eredeti korlátozások, a lakóhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni. Máshol viszont lazításba kezdett a kormány, megnyithattak például az éttermek, kávézók teraszai is.

Már múlt héten felmerült a kérdés, mi van akkor, ha valaki budapestiként vagy Pest megyeiként elmenne mondjuk a balatoni telkére, esetleg inna egy kávét egy ottani teraszon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a kormány álláspontja világos, a rendelet meghatározza azokat az eseteket, amikor valaki az ingatlanját elhagyhatja, és vidéken is meglátogathatja a saját ingatlanát. Vagyis a szabályok ezt lehetővé teszik, de a központi régiót elhagyók is tartsák be a biztonsági intézkedéseket, kérte.

Csakhogy múlt héten Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő még ennek az ellenkezőjét állította, hívta fel a figyelmet a hvg.hu. Egy szombati videóban azt mondta, „budapesti és Pest megyei lakos esetében nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson »szabadidős sétát«, kiváltképpen nem aludhat ott”. Külön elmondta, hogy a budapesti és Pest megyei korlátozások nem teszik lehetővé azt sem, hogy valaki elmenjen, és egy balatoni teraszon kávézzon, és közben strandoljon.

link Forrás

Egy nappal korábban az operatív törzs is beolvasott egy erről szóló kérdést a tájékoztatón. Akkor azt mondták, „továbbra is bízunk abban, hogy Budapesten és Pest megyében lakó állampolgáraink kizárólag alapos indokkal hagyják el otthonaikat”.

Szerdán Karácsony Gergely főpolgármester is arról írt az Orbán Viktornak címzett levelében, hogy nem igaz, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz. „A kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet. Ennek megfelelően a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket”.