RTL Klub: Továbbra sincs elég maszk a nyíregyházi kórházban

Egészségügy
2020 május 07., 20:18

A nyíregyházi Jósa András Kórház egyik dolgozója nyilatkozott csütörtökön az RTL Híradó stábjának a kórházban tapasztalható védőfelszerelés-hiányról.

A névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó szerint elsősorban FF2-es és FFP3-as maszkokból van hiány, egy hétvégi ügyeleti napon mindössze 12 darabot kapnak egy-egy osztály dolgozói az egész műszakjuk idejére. A vezetőség ráadásul a maszkok újbóli használatát is tervezte, bekérték őket a dolgozóktól fertőtlenítésre. Az RTL-nek nyilatkozó dolgozó munkatársaival együtt ebbe nem egyezett bele.

A másik probléma az volt, hogy a maszkok egy része lejárt szavatosságú volt, nem is rövid ideje, 2019 februárja óta. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híradó kérdésére nem cáfolta, hogy kerültek ilyen maszkok a nyíregyházi kórházba, de szerintük azokat azonnal cserélték. 

„Minden kórház több hétre elegendő védőeszközzel rendelkezik, ma és tegnap többek között Nyíregyházára is érkeztek újabb védőeszközök.” - válaszolták a hiányt firtató kérdésekre.

Az RTL-nek nyilatkozó dolgozó egy korábbi főigazgatói levelet is mutatott a Híradó stábjának, amiben a kórház vezetősége megtiltotta a dolgozóknak, hogy a munkájukkal kapcsolatban posztoljanak a közösségi oldalakra, mert korábbi ilyen posztjaik „egyes esetekben riadalmat, félelmet, vagy éppen felháborodást váltottak ki.”