Végül csak elhalasztják az elnökválasztást Lengyelországban

külföld
2020 május 07., 06:54

A kormánypártok úgy döntöttek, a járvány miatt egy későbbi időpontban tartják meg a vasárnap esedékes elnökválasztást - írja a Guardian.

Bár a szélsőjobbldali Jog és Igazságosság (PiS) sokáig kitartott amellett, hogy a krízishelyzet ellenére meg kéne tartani azt, koalíciós partnere, az Egyetértés (Podrozumenie) és az ellenzék is úgy vélte, a politikai haszonszerzés nem lehet fontosabb az emberek egészségénél.

A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban azt mondta, a választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené, a levélben történő szavazás lebonyolítása viszont teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve. Az alkotmány olyan módosítását, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását, Kaczynski a helyzet másik lehetséges megoldásaként említette.

A szavazást - melyen levélben szavaztak volna a lengyelek - most elnapolták, de amint lehet, megtartják. A miniszterelnök-helyettes szerint ez legkorábban júniusban történhet meg. 

Lengyelországban 14 740 koronavírus-fertőzést regisztráltak, eddig 773 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Az egészségügyi miniszter úgy véli, a járvány még nem tetőzött az országban.