Kurz szerint már a következő hetekben megállapodhatnak a németekkel a határnyitásról

külföld
2020 május 08., 15:26

Az következő hetekben megszülethet Ausztria megállapodása Németországgal a határellenőrzések lehetséges feloldásáról - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár azután, hogy pénteken egyeztetett a vendéglátóipari ágazat több ezer képviselőjével.

A kancellár részvételével tartott videokonferenciára Ausztria különböző részeiből hatezer vendéglátós jelentkezett be. Az egyeztetés fő témája az volt, hogyan lehet újraindítani a vendéglátóipart. Kurz elismerte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság gazdaságilag nehéz helyzetbe hozta az utazásszervezőket, a vendéglátásban, a turizmusban dolgozókat. Ígéretet tett arra, hogy a vendéglátó-ágazat számára is hamarosan meghirdetnek egy adókedvezményeket és egyéb könnyítéseket tartalmazó segélycsomagot, hogy lehetővé tegyék számukra az újraindulást.

Kurz szerint az ágazat fellendítése szempontjából lényeges az is, hogy a külföldi vendégek számára mikortól válik lehetővé az Ausztriába történő beutazás. A határnyitás kérdését ugyanakkor az Európai Bizottsággal és a szomszédos országokkal is megvitatják, hogy igazságos szabályozást vezessenek be. Úgy látja, Németországgal biztosan létrejön a megállapodás a határellenőrzések feloldásáról, illetve az utazási korlátozások eltörléséről, mihelyt késznek mutatkozik rá.

Arról is beszélt, hogy a vendéglátóipari ágazat működését összhangba kell hozni az egészségvédelemmel. „Határok nélküli Európát akarunk, mindenekelőtt szabad utazási lehetőséget minden olyan országba, ahova az egészségpolitikai szempontból lehetséges” - hangsúlyozta.

Karl Nehammer belügyminiszter ugyancsak lehetségesnek nevezte a határellenőrzések feloldását már a közeljövőben Ausztria és néhány szomszédos ország között. A tárcavezető Németországot, Csehországot, Szlovákiát és Svájcot említette, úgy látta, hogy ezekben az országokban Ausztriához hasonlóan jó eredményeket értek el a koronavírus terjedésének visszaszorításában.  „Mindenkinek egyértelmű, hogy meg kell határoznia azt az időpontot, amikortól már várhatóan nem szükségesek a határellenőrzések” - tette hozzá.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására: az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz egyebek mellett az egyméteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése, a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk, hogy megkönnyítsék az üzemeltetők dolgát.

Az osztrák turizmus forgalmának jelentős részét a német vendégek teszik ki. 2019-ben az Ausztriában eltöltött 79 millió vendégéjszaka 37 százalékát német turisták foglalták le, míg a helyi osztrákok 30 százalékát. A turizmust és a szabadidős tevékenységeket tömörítő ágazat a GDP 15,4 százalékát teszi ki Ausztriában. (ORF/MTI)