Karanténba vonulnak a vezető amerikai járványügyi szakértők

külföld
2020 május 10., 05:23

Részleges vagy teljes karanténba vonult szombaton a koronavírus-járvány elleni küzdelem három amerikai vezető személyisége: Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója és Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője.

Fauci a CNN-nek mondta el, hogy ő kollégáival szemben csak részleges karanténban lesz: azaz otthonról fog dolgozni, állandóan maszkot fog viselni, és maximum csak akkor megy be az irodájába, ha senki más nincs benn. Mindennap tesztelni fogják, az első két tesztje negatív lett. 

Fauci és Redfield a széleken
photo_camera Fauci és Redfield a széleken Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Amerikai sajtóértesülések szerint valamennyien kapcsolatban voltak az amerikai alelnök, Mike Pence sajtófőnökével és szóvivőjével, Katie Millerrel, akinél pénteken állapították meg a vírusfertőzést. Fauci a fertőzés esélyéről azt mondta, hogy az nála alacsony kockázatú, azaz nem volt közvetlen kapcsolatban az emberrel, akiről kiderült, hogy koronavírusos. 

A jelenlegi tervek szerint Faucit a jövő héten hallgatja meg a szenátus. A jelenlegi tervek szerint Redfield és Hahn videókonferenciás eszközökkel fognak bejelentkezni, de Fauci még tervezi, hogy élőben is megjelenik, maszkot viselve, de ez persze változhat még addig. 

Fauci 79 éves, Redfield a 69-ik évében jár, Hahn pedig betöltötte a 60-at, tehát mindhárman a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

A Washington Post című napilap szombat este az internetes oldalán Fehér Házból származó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a következő két hét alatt mindhárom szakember csakis távmunkában dolgozik. Az FDA szóvivője, Michael Felberbaum szombat este közleményben tudatta: Stephen Hahn szombaton vírusteszten esett át, az eredmény negatív lett.     

Szombaton kiderült az is, hogy vírusfertőzést diagnosztizáltak Ivanka Trump, az elnök lánya és tanácsadója egyik munkatársánál is.     

A Fehér Házban speciális intézkedéseket hoztak az új típusú koronavírus esetleges terjedésének megakadályozására. A munkatársakat arra kérték, hogy - amennyire tehetik - otthonról dolgozzanak, minden utazást jelentsenek, és éberen figyeljenek a környezetükben is a vírusfertőzés tüneteire. Az épületkomplexumba belépőknél már a hét elején kötelezően bevezették a testhőmérséklet mérését. A Fehér Háznak azokat a részeit, ahol a legtöbben dolgoznak, rendszeresen fertőtleníteni fogják.   

A Baltimore városában lévő Johns Hopkins egyetem és kórház szombat esti adatai szerint az Egyesült Államokban péntek estétől szombat estéig, egyetlen nap alatt 1568 beteg hunyt el a vírusfertőzés következtében. A járványnak immár több mint 78 ezer halálos áldozata van az országban, és 1 millió 300 ezernél több amerikainál diagnosztizálták a fertőzést. (MTI, CNN)