Kerékpársávot alakítanak ki a Villányi úton is

közlekedés
2020 május 10., 05:27

A Budapesti Közlekedési Központ vasárnapi közleménye szerint a XI. kerületi Villányi úton 1,7 kilométer hosszú kerékpársávot hoznak létre, közvetlenül csatlakozva a már közkedvelt Bartók Béla úti biciklisávokhoz. Az átalakítással az autók által használható forgalmi sávok száma nem csökken.

Mint írják, a nagykörúti munkák befejezésével 2020. május 11-én, hétfőn a XI. kerületi Villányi úton kezdődnek el egy új kerékpársáv kialakításának munkálatai. A Móricz Zsigmond körteret és a Budaörsi utat összekötő új szakasz 1,7 kilométer hosszú lesz, amely a Bartók Béla úti kerékpársávról közvetlenül is elérhető. Ezzel biztonságosabban megközelíthetővé válnak a Villányi út mentén található MOL Bubi gyűjtőállomások is. 

A közlemény szerint a Villányi úti kerékpársáv kialakítása régóta szerepel a Főváros terveiben, hiszen eddig is sokan kerékpároztak a Szentimreváros egyik fő útvonalának számító szakaszon. A Fővárosi Önkormányzat folyamatosan figyeli majd az új sávok használatát, azok végleges kialakításáról a tapasztalatok tükrében a többi szakasszal egyszerre, várhatóan nyár végén hoz majd döntést. 

A BKK felidézi azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat még március végén döntött arról, hogy ideiglenes kerékpársávokat alakít ki, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását, megelőzését. 

Ennek eredményeképpen eddig: 

  • Első lépésként a Bartók Béla útnak a Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán,
  • második lépésként a Tétényi úton a Bartók Béla út – Etele út között kezdődött el a munka,
  • ezt követően az Üllői útnak a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút közötti szakaszán jött létre kerékpársáv,
  • majd a Nagykörúton vált biztonságosabbá a biciklizés az Üllői út és a Váci út között.