Demokrácia ünnepe: fideszesek kérdezték fel a kormányt

politika
2020 május 11., 11:44

A fideszes országgyűlési képviselők sem hagyták ki a lehetőséget, hogy a kormánytól kérdezzenek a hétfői parlamenti ülésen. Négy kormánypárti kérdés, négy válasz. 

"Mekkora felelősség terheli a koronavírus elleni védekezés folyamatában az intézményfenntartó önkormányzatokat?"

"A sorozatos mulasztások miatt már 42-en haltak meg a koronavírus-járványban a Pesti úti Idősek Otthonában," vezette fel kérdését Dunai Mónika Majd megállapította, hogy

"mindez elkerülhető lett volna, ha Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, mint fenntartó, mindent a jogszabályok, és az alapvető tisztasági követelmények szerint tesz."

link Forrás

Ez egyszerű matematikai kérdés, válaszolta a felkérdezésre az Emmi parlamenti államtitkára. 

"Míg a főváros a gondozottak 7 százalékáról gondoskodik, addig az elhunytak 74 százaléka ezekből az intézményekből kerül ki. Tehát itt valamit nagyon rosszul csináltak a fenntartók,"

tette hozzá Rétvári Bence. A választ elfogadta Dunai, "de azt a hozzáállást nem, ahogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat felkészült, vagy fel nem készült a járványra."

"Hogyan reagál Magyarország az újabb méltánytalan támadásokra?"

"Most Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország külügyminisztere döntött úgy, hogy telitalppal belegázol a magyar emberekbe," kezdte Hollik István. Majd feltette a kérdést. A külügyminisztérium parlamenti államtitkára válasza elején leszögezte:

"Fontos kérdést vetett fel."

Az ügy elvarrása "éppen ezekben az órákban történik a Külügyminisztériumban, az öt nagykövetet ma délután vendégül látjuk egy kávéra," mondta Magyar Levente. Hollik képviselő mielőtt megköszönte a választ, azt kérte a kormánytól, hogy

"továbbra is ezeket a nemtelen támadásokat, főként ilyen koronavírus-járvány idején, határozottan utasítsa vissza."

link Forrás

"Mikor fognak bocsánatot kérni?" 

"Magyarország ellenségei a koronavírus-járványt arra használták fel, hogy minden eddiginél cinikusabb, aljasabb és hazugabb lejáratókampányt indítsanak hazánk ellen," vázolta a helyzetet kérdése előtt Zsigmond Barna Pál. Völner Pál államtitkár szerint soha nem kérnek bocsánatot. 

"Miért változnának meg? Nem kértek bocsánatot az őszödi beszédért, az '56-os megemlékezésen a szemkilövetésekért. Ettől az ellenzéktől sajnos nem várhatunk ilyet,"

mondta.

link Forrás

"Milyen intézkedéseket hoztak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok veszélyhelyzet idején?"

Végül a KDNP-s Nacsa Lőrinc zárta az alákérdezések sorát. A "mindig panaszkodó ellenzéki önkormányzatok" Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött szerződéseiről kíváncsiskodott. "Van a dolognak egy bizonyos pikantériája," kezdte az Miniszterelnökség államtitkára. Orbán Balázs szerint ez pedig nem más, mint

"az ellenzék minket vádol diktatúrával," miközben ők játsszák ki a jogszabályokat, "és minket vádolnak azzal, hogy forrásoktól szabadítjuk meg az önkormányzatokat," holott, látjuk, hogy tanácsadói szerződésekre, fizetésemelésekre van náluk pénz.

link Forrás