Szülészeten és temetőben történt merénylet egyazon napon Afganisztánban

terror
2020 május 12., 11:27

Két véres merénylet is történt kedden Afganisztánban:

  • Egy a nemzetközi orvosszervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által üzemeltetett kabuli szülészeti klinikán,
  • és egy rendőrparancsnok temetésén, Nangarhar tartományban  .

- írja a Guardian.

Az első merénylet során a reggeli órákban rendőrruhát viselő fegyveresek hatoltak be a  Dast-e-Barcsi kórházba, és kézigránátokkal és lőfegyverekkel támadtak a bent lévőkre. Kormányzati források szerint 15 embert megsebesítettek, és 13 embert - köztük újszülött csecsemőket - megöltek a támadók. A merénylőket később lelőtték a rendőrök.

A támadást egy olyan negyedben követték el, amelyben főleg a síita muszlim vallású hazara kisebbség tagjai élnek, akik gyakran esnek áldozatul a szunnita muszlim Iszlám Állam támadásainak. Ezt a támadást azonban eddig még nem vállalta magára a terrorszervezet.

A másik merényletet egy öngyilkos merénylő követte el egy olyan temetésen, ahol kormányzati tisztviselők és parlamenti politikusok is megjelentek, az ország keleti részében található Nangahar tartományban. Ennek a támadásnak mostanra 24 halálos áldozata, és 68 sérültje van.

A merényleteknek kormányzati biztonsági szervek szerint köze lehet ahhoz, hogy a múlt héten a hatóságok megölték és letartóztatták az ISIS egyik, az országban működő sejtjének több tagját.