Kerékpáros kompot építene Szentendre

turizmus
2020 május 14., 12:54

Kerékpáros kompot indítana a város és a Szentendrei sziget, valamint a sziget és Göd között a nemzetközi kerékpárút forgalmának kiszolgálására - vette észre a hírt az Index az önkormányzat honlapján.

Az itt közölt tájékoztató szerint Pásztor Zoltán, a Pásztor Révhajó Kft. tulajdonosa kereste meg Fülöp Zsolt szentendrei, és Molnár Zsolt szigetmonostori polgármestereket a kerékpáros komp létesítésének tervével. 

Nekik tetszett az ötlet, ezért a vállalkozóval egyeztetve levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, az innovációs és technológiai miniszternek, és az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak, amiben a kerékpáros kompközlekedési terv első elemeként kérik egy komp megépítésének támogatását.

Pásztor Zoltán a Fair Hydro Kft.-vel és a Vonalterv Kft.-vel közösen készített terve szerint hazai tervezésben és gyártásában készülő 6 db kerékpárszállító kishajó összekapcsolhatná a Szentendrei-sziget kerékpárútjait a szentendrei és gödi oldal kerékpárútjaival.

Egy kishajó 12 fő és 12 kerékpár szállítására lenne alkalmas, és taxiként rendelve közlekedhetne a Dunán kereszt- és hosszirányban egyaránt.

A hajók hibrid, vagy tisztán elektromos környezetbarát hajtásrendszerrel működnének, tervezésük, engedélyeztetésük és legyártásuk darabonként 120-150 millió forintba kerülne becslések szerint.

A biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez egy személy elég lenne, ehhez azonban az osztrák-német folyami közlekedési szabályokat át kellene ültetni a magyar jogrendbe is. Több helyen – Szentendre, Szigetmonostor, Leányfalu – most is alkalmas a kikötőhely, a rámpás kishajó fogadására. Egy ilyen kikötő kialakításának költsége kb. 12 millió forint.

A kerékpároskishajó-szolgáltatás igazi turista látványosságot is nyújthatna, hiszen a tervezett útvonala során Szentendre teljes dunai panorámájában gyönyörködhetnek a hajó utasai. A kishajók üzemeltetésével megoldható lenne a kerékpárosok kényelmes, gyors és egyben biztonságos szállítása a turisztikailag kiemelt, dunakanyari célpontok között és az EuroVelo 6 kerékpárút – Szentendre és a sziget közötti – folytonossága is megteremthetővé válna” - lelkendezik a projektért az önkormányzat közleménye.

A javaslat néhány hónappal azután érkezik a kormányhoz, hogy a szentendrei városvezetés kitartó kampánnyal elkaszálta egy ugyanígy Szentendre és Szigetmonostor között húzódó kerékpáros híd építésének tervét, amelyet kétmilliárd forinttal támogatott volna a kormányzat. A híd ingyenes átjutást tett volna lehetővé a szigetre, azt viszont egyelőre nem tudni, az önkormányzat új ötlete milyen feltételek mellett lenne majd használható.