Szimbolikus sétával állnak ki a rémhírterjesztés miatt előállított férfi mellett Hadházyék

politika
2020 május 14., 12:23

„Pénteken 16 órakor a gyulai Petőfi térről a rendőrségig sétál Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Ha arra jársz, sétálj te is a rendőrség irányába, mutassuk meg a kormánynak és mutassuk meg a gyulai rendőrségnek, hogy nem tudnak megfélemlíteni!” - olvasható a Momentum Facebook-eseményének leírásában. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet Csóka-Szűcs János meghurcolására, illetve

„a gyulai rendőrség és a kormány rémhírterjesztést büntető törvényének embertelenségére.”

Márki-Zay Péter pedig ezt írta: „Gyulán pénteken 16.30-kor sajtótájékoztató, 17 órakor dudálás. FONTOS INFORMÁCIÓ: a gyulai pénteki sajtótájékoztatót követően az ARRA JÁRÓKAT arra kérjük, hogy dudálással jelezzék tiltakozásukat a Fidesz-kommunizmus megfélemlítő és jogtipró gyakorlatával szemben, szimpátiánkat a legutóbb a 80-as években rabosított, korábban a helyi Fideszt is vezető Kossuth kör-elnök, Csóka-Szűcs János iránt. A veszélyhelyzetre tekintettel semmilyen gyülekezés nincs, az autós dudálás egyéni véleménynyilvánítás keretében történik.”

Márki-Zay kertjében, jobbra Csóka-Szűcs János pár zacskó maszkkal
photo_camera Márki-Zay kertjében, jobbra Csóka-Szűcs János pár zacskó maszkkal Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Az óvatos megfogalmazások kerülik a tüntetés kifejezést, miután a szintén Hadházy és a Momentum által szervezett Clark Ádám téri demonstrációkon a rendőrök sorra állították elő azokat, akik dudáltak, sőt azokat is, akik nem, csak az autójukban ülve „tüntettek”.

Márki-Zay a rendszerváltás előtti időkkel von párhuzamot a rémhírterjesztés miatt otthonából bevitt Csóka-Szűcs János ügyében: „A kommunista pártállam kiépítésében mérföldkő a válsággal visszaélés, a koronavírus ürügyén elindult a frontális támadás a pártok, az önkormányzatok, és most már a magánemberek véleménynyilvánítása ellen is.”

A Momentum, amelynek a Csóka-Szűcs pártoló tagja, szintén a kommunista időkre utal, amikor a Petőfi tértől sétál a rendőrségig, mert ahogy a férfi a 444-nek elmondta: „Nem először történik velem ilyen. 1987-ben egy páran nem a párt hivatalos március 15-i rendezvényére mentünk, hanem a Petőfi-szoborhoz. Pont ugyanígy vittek el utána bennünket a rendőrök. Azóta eltelt több mint 30 év, de úgy tűnik nem változott semmi.”