A BRFK szerint ifj. Lomnici* nem terjesztett rémhírt, amikor a forint elleni külső támadást vizionált

bűnügy
2020 május 15., 07:46

Nem terjesztett rémhírt ifj. Lomnici Zoltán, amikor a Századvég jogi szakértőjeként a forint elleni külső támadásról elmélkedett az MTI-nek nyilatkozva, állapította meg a Budapesti Rendőrfőkapitányság bűnüldözési osztálya, mely azután járt el az ügyben, hogy Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként továbbította hozzájuk Vadai Ágnes DK-s képviselő hozzá intézett parlamenti kérdését.

Vadai az iránt érdeklődött Poltnál, vagyis a rendőrség is azt vizsgálta, nem minősül-e rémhírterjesztésnek az, hogy Lomnici Zoltán az MTI beszámolója szerint az M1 egyik műsorában a forint gyengülését "külső támadásnak" tudta be.

A BRFK a feljelentést elutasító határozatában filozófiai mélységekig jutott, amennyiben például kifejtette, hogy a rémhírterjesztés új szabályainak célja "a tényszerű információkon alapuló köznyugalom" fenntartása. Megállapították továbbá, hogy az állítás "személyes tudomásszerzésen alapuló közlés", a rémhírterjesztés megállapításához pedig "nem elegendő a magatartás tanúsítása", mármint valótlanságok terjesztése, annak "objektíve" alkalmasnak kell lennie a védekezés eredményességének akadályoztatására is.

Ez szerintük nem valósult meg, mert a BRFK szerint Lomnici Zoltán csak véleményt nyilvánított, mondandóját az MTI adta ki "túlzó, hatásvadász címmel".

*Javítás: a cikk eredeti változatában hibásan írtam ifj. Lomnici Zoltán nevét. Tőle különösen is, és olvasóinktól is elnézést kérek.