A kormány 38 millióval támogatja az együttműködést Novák Katalin nemzetközi szervezetével

POLITIKA
2020 május 15., 19:40

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amiben Orbán Viktor elrendeli, hogy a 2020-as költségvetés civil és non-profit szervezetek támogatására elkülönített keretéből csoportosítsanak át 38 019 000 forint forintot a Politikai Hálózat az Értékekért (Political Network for Values) transzatlanti platformszervezettel való együttműködés céljából egy konzervatív, tradicionális értékeket képviselő, magyarországi egyesület működésének támogatására. Hogy pontosan melyik magyarországi egyesületről van szó, az nem derül ki a szövegből.

A kormány honlapja szerint

tavaly szeptemberben épp Novák Katalint választották a Politikai Hálózat az Értékekért elnökévé. Az államtitkár elmondása szerint ez egy öt éve alakult nemzetközi politikai szervezet, amelynek számos ország kormányzati, törvényhozási képviselője a tagja. Ez egy mérsékelt, de határozott véleményt képviselő szervezet a család vitathatatlan jelentőségét hirdeti, továbbá a házasság, az élet, az emberi méltóság és a vallásszabadság tiszteletét.

Novák Katalin a Bálnánál a 2018-as parlamenti választás éjszakáján.
photo_camera Novák Katalin . Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Novák lényegesnek tartja, hogy az ezen alapelveket, értékeket fontosnak tartó döntéshozók egyeztessenek, találkozzanak, kapcsolatot tartsanak, és szerinte ennek megfelelő fóruma a Politikai Hálózat az Értékekért.

Az államtitkár a szervezet alapelveivel és a nem radikális hangvételével is maximálisan azonosulni tud. Mint mondta, azért vállalta el az elnökséget, mert örömmel tapasztalja, hogy Magyarországra és a magyar kormányra mintaadóként tekintenek, ha az emberi méltóságról, a család védelméről, a családi értékek középpontba helyezéséről, az emberi életről van szó.

És úgy látja, a felkérés nem elsősorban a személyének szólt, hanem annak, amit a magyar kormány az elmúlt csaknem egy évtizedben ezen a területen elért, és ami jó példaként szolgálhat másoknak is. A szervezet idén ősszel Budapesten tartja csúcstalálkozóját.