A kormány 5,9 milliárdos keretet biztosít, hogy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg épülhessen a Semmelweis Egyetemen

POLITIKA
2020 május 15., 20:57

Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a kínai elnökkel egyeztetett telefonon, a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar fejlesztéséről, továbbá a Hagyományos Kínai Orvoslás
Részleg kialakításáról
.

A beruházás érdekében a kormány a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettségek felső korlátját 5,9 milliárd forintban határozta meg. A pénzügyminisztert pedig arra szólítja fel, hogy gondoskodjon az összeg idei részének  finanszírozása érdekében 1 milliárd forint rendelkezésre állásáról. A projekttel létrejövő vagyonelemek a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe kerülnek.

photo_camera Fotó: Zhou Haijun/XINHUA via AFP

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára már 2015-ben is beszélt arról, hogy Magyarországon jönne létre a hagyományos kínai gyógyászat térségbeli központja, amely lefedné a gyógyítás, a kutatás és a képzés teljes vertikumát a Baltikumtól a Balkánig, majd 2017-ben 430 milliót csoportosított át a kormány egy kínai gyógymódokkal foglalkozó rendezvényre. Kövér László ezen a rendezvényen értekezett a „világszínvonalú magyar egészségügyről”.

A hagyományos kínai gyógyászat oktatása 2010 szeptemberében indult el az Egészségtudományi Karon. 2014-ben a Semmelweis Egyetemen akkori rektora, Szél Ágoston arról beszélt, hogy  a hagyományos kínai gyógyászat kitörési pontot jelenthet az egyetem számára.