A világgazdasági válság közepette meglepetésre idő előtt távozik a WTO vezetője

gazdaság
2020 május 15., 07:24
Roberto Azevedo, a WTO váratlanul távozó elnöke ezen a felvételen éppen érkezőben van.
photo_camera Roberto Azevedo, a WTO váratlanul távozó elnöke ezen a felvételen éppen érkezőben van. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Váratlanul, egy évvel megbízatása lejárta előtt távozik a posztjáról a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vezetője, Roberto Azevedo, jelentette a BBC. Azevedo a koronavírusjárvány miatt kibontakozó világgazdasági válság, illetve Donald Trump folyamatos kritikái közepette távozik.

A BBC beszámolójában külön is megemlíti, hogy a járvány miatt teljesen összeomlott a világkereskedelem, és az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem tapasztalt visszaesésre számítanak az elemzők.

Azevedo "személyes döntésnek" nevezte lemondását a vezérigazgatói posztról, ami indoklása szerint "a szervezet legjobb érdeke is volt". "A WTO talán nem tökéletes, de nélkülözhetetlen. Ez óv meg minket egy olyan világtól, ahol farkastörvények uralkodnak, mármint a kereskedelem tekintetében" - mondta.

Trump azért bírálja rendszeresen a WTO-t, mert az szerinte eltért eredeti céljától, a szabad piac védelmétől és támogatásától, illetve mert szerinte Kína 2001-es csatlakozása miatt több millió amerikai álláshely szűnt meg. Trump ezért Azevedo távozását is örömmel fogadta, mint mondta "rendben van" a döntéssel. "Nagyon rosszul bánnak velünk. Kínát fejlődő országként kezelik, ezért Kína egy csomó kedvezményt kap, amit az USA nem" - mondta. Ebben amúgy nincs egyedül, Japán és az EU szintén úgy véli, hogy meg kéne reformálni a szervezetet, hogy a működése jobban tükrözze az új realitást, Kína felemelkedését a világ egyik vezető gazdasági hatalmává. (Via BBC)