Hétfőtől a kiürített kórházi ágyak harmadát más betegeknek engedik át

Egészségügy
2020 május 15., 17:07

A kórházi ellátás újraindításának újabb ütemét jelentette be pénteken a kórházak főigazgatóinak tartott videokonferencián Kásler Miklós:

hétfőtől a koronavírusos betegek ellátásra felkészített kórházi ágyak harmada újra feltölthető más betegekkel.A miniszter megjegyezte, hogy Magyarországon nem tömeges megbetegedésekről, az intenzív kezelésre szorulók lehetetlen helyzetéről szólnak a hírek, mint Nyugat-Európa több országában, de továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még tart a járvány. Éppen ezért Kásler a kórházak vezetőinek a fokozatosságra helyezte a hangsúlyt.  

A négylépcsős intézkedés ezen szakaszában lehetőség nyílik:

  • az ágyszámok rugalmasabb kezelésére, 
  • elkezdődhetnek a tervezhető fekvőbeteg ellátások, köztük a műtéti beavatkozások,
  • újraindíthatók a  nem népegészségügyi szűrővizsgálatok,
  •  tovább bővíthetők a krónikus, valamint a kúraszerű ellátások. 

A miniszter külön kiemelte a szív- és érrendszeri betegek ellátásának fontosságát.

Az újraindítás egyik legfontosabb eleme a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek kiszűrése, ezzel is megvédve a kórházakat a fertőzés lehetőségétől. Ezt szolgálja a Covid-betegek beutalási rendje, az ellátás centralizációja is.

Jelenleg országos szinten 41 kórház van járványügyi ellátásra kijelölve, azonban 15 kórház esetében az ott tartózkodó betegek száma tíz alatt van. A centralizáció arra nyújt lehetőséget, hogy azok a kórházak, ahol alacsonyabb a koronavírus-fertőzöttek száma, betegeiket áthelyezhessék a járványügyi védekezésben magasabb szinten résztvevő kórházakba, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe. A kórházak az ágyak jobb kihasználása érdekében tárgyalhatnak egymással. A miniszter biztatta a kórházvezetőket, hogy ott, ahol erre igény mutatkozik, éljenek ezzel a felkínált lehetőséggel a nem koronavírusos betegek mielőbbi ellátásának biztosítása érdekében.