Orbán szerint „az ötödik kerületi” Kúria nem tudja, mi folyik az országban

POLITIKA
2020 május 15., 06:18

Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolgármesternek és az "ötödik kerületi" Kúriának odaszólt, illetve egy kicsit bennszülöttezett annak apropóján, hogy szerinte "egy kisebbség" rendszeresen a többségre kényszeríti az akaratát.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején. Nyitásként egy erőteljes vállonveregetéssel kezdett, önmagát dicsérte meg a remekül sikerült védekezésért - később erről azt mondta, hogy egész Európában Magyarország védekezett a legsikeresebben. "Vannak országok, ahol ilyenkor már örömtüzeket gyújtanak" - mondta arról, hogy csökken az aktív fertőzöttek száma. Ő ugyanakkor úgy véli, hogy "a védekezést nem hagyhatjuk abba, csak térben tagolnunk kell". Ez azt jelenti, hogy most "Pest megye is a vidék sorsára jut", vagyis ott már feloldják a korlátozásokat.

Hogy Budapesten mi lesz, abban egyrészt szombaton meghallgatja a szakemberek véleményét, illetve kikérte a kerületi polgármesterek és a főpolgármester véleményét is. Az utóbbi azonban szerinte sajnos elméleti ember. "Vannak születetten elméleti emberek és születetten gyakorlati emberek. Ha ilyen ember van a családban, készülhetsz rá, hogy neked kell átmenni összeszerelni a szekrényt" - mondta, majd mivel úgy érezte, hogy a vidékiek ezt a hasonlatot talán nem képesek felfogni, nekik egy másikat mondott. "Hogy a vidékiek is értsenek, az ilyen ember, amikor disznóvágás van, akkor a vacsorára jön".

link Forrás

Na, ilyen ember a miniszterelnök szerint Karácsony Gergely is, aki "biztos remek tanulmányokat fog írni a járványról", de most gyakorlati intézkedéseket kéne hoznia - Karácsony amúgy azt mondja, hogy a gyakorlati intézkedésekről a tények ismeretében dönthet, ám ezeket a tényadatokat hetek óta hiába kéri az Operatív Törzstől, amely még értesülni se hajlandó a kérdéseiről.

A járvánnyal kapcsolatban a műsorvezető az iránt érdeklődött, hogy esetleg alsó tagozaton újranyithatnak-e júniusban az iskolák. Orbán ehelyett arról kezdett beszélni, hogy "az már nagy segítség az asszonyoknak", hogy legalább a játszóterek kinyitnak, ki lehet vinni a gyereket. Az "asszonyok" beadhatják a gyereküket az óvodákba, bölcsődékbe, lehetőleg oda, ahova amúgy is szokták. "Ezután következik csak az iskola" - mondta, majd nem mondott semmi konkrétat.

A járvány gazdasági hatásairól szólva megint arról beszélt, hogy eszében sincs segélyezni, mert ő a munkaalapú társadalomban hisz. És hogy mit ért munkaalapon? "Százezer új közfoglalkoztatottat tudunk akár holnap reggeltől foglalkoztatni" - mondta, illetve még a honvédségi toborzást említette munkahelyteremtő intézkedésként.

Ezután a miniszterelnök heves brüsszelezésbe és migránsozásba fulladt, de szövege koherenciájában Donald Trump legendás megnyilatkozásaival vetekedett, kibogozhatatlan a jegyzeteimből, hogy tulajdonképpen mit akart mondani azon túl, hogy Brüsszel.

Az interjú végén a Kúria gyöngyöspatai ítéletéről beszélt. "Az a kérdés, hogy a magyarok otthon érezhetik-e magukat a hazájukban" - mondta, majd azon kezdett merengeni, hogy vajon ez egy olyan ország, "ahol egy kisebbség rendszeresen rá tudja kényszeríteni az akaratát a többségre". "Az nem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában. Ez mégiscsak a bennszülöttek, vagyis a mi országunk" - mondta, majd mindenkit sorosizmussal vádolt, aki ebben az ügyben más véleményen van.

link Forrás

"Én is jogi végzettségű vagyok" - mondta a Kúria ítéletét értékelve, majd arról kezdett beszélni, hogy "az ötödik kerületben a Kúria" nem látja, hogy mi van Gyöngyöspatán. Végül ígéretet tett rá, hogy törvényt módosítanak, hogy ilyen ne fordulhasson többé elő - utalva itt arra, hogy hátrányosan megkülönböztetettek anyagi kártérítést kaphassanak.