Csehországban véget ért a szükségállapot

külföld
2020 május 19., 06:51
Fertőtlenítés a Moldva partján
photo_camera Fertőtlenítés a Moldva partján Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

66 nap után feloldották Csehországban a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kihirdetett szükségállapotot - adta hírül az Infostart pozsonyi tudósítója. 

Ez volt az ország történetében az első szükségállapot, amelyet nem árvíz vagy más természeti katasztrófa miatt volt kénytelen bejelenteni a kormány.

Jogilag mindez annyit tesz, hogy a mindennapi életet és a gazdasági tevékenységeket korlátozó intézkedéseket a rendkívüli szükségállapotról szóló törvény helyett a közegészséget védő szabályozás alá vezették át. 

A higiéniai előírások tehát érvényben maradnak, de azokat már az egészségügy irányítja. 

Ez azt jelenti, hogy  továbbra is kötelező maszkot hordani, május 25-ig biztosan: tömegközlekedési eszközökön és minden zárt, nyilvános térben. 

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy egy hét múlva minden korlátozást feloldalanak-e, de a miniszterelnök Andrej Babiš azt nyilatkozta, szerinte nem szükséges a szabadban is viselni a maszkot. 

Egy hét múlva megnyitnak az éttermek belső terei és a nyilvános rendezvények is. A labdarúgó-bajnokság is újraindul a hétvégén, a hotelek és fürdők viszont még zárva maradnak. 

A cseheknél két hete száz alatt van a napi igazolt fertőzések száma, és az összes fertőzött kétharmada felgyógyult a betegségből: 8480 esetben igazolták a megbetegedést, 5468-an közülük felgyógyultak. 298 halálos áldozata volt a járványnak az országban idáig. (Infostart)