Nem biztos, hogy biztonságos, és még csak szüksége sincs rá, mert nem koronás, de Trump szedi a hidroxiklorokint

külföld
2020 május 19., 05:06

Donald Trump nem fertőzött. Az elnököt elég rendszeresen tesztelik - már csak azért is, mert az elnöki hivatalban akadtak már fertőzöttek, például alelnöke, Mike Pence környezetében, aki ezért egy időre izolálta is magát -, de ez sem gátolja abban, hogy saját bevallása szerint pár napja gyógyszerezze magát.

Ráadásul azzal a szerrel, az eredetileg maláriagyógyszernek szánt, de az arthritis és a lupus kezelésében is használt hidroxiklorokinnal, aminek a hatásosságát egyelőre nem igazolták klinikai vizsgálatok, ellenben volt már olyan nagy klinikai vizsgálat, amit a szer veszélyessége miatt le kellett állítani. Magyarán a hidroxiklorokinról nem tudjuk, hogy hatásos-e, azt viszont igen, hogy veszélyes.

"Már vagy másfél hete szedem, és még mindig itt vagyok, még mindig itt vagyok" - közölte váratlanul fehér házi sajtóbeszélgetésén. A beszélgetés amúgy az étteremipar nehézségeiről szólt, így a megjelent újságírókat némileg meglepte Trump váratlan közlékenysége. Amikor azt kérdezték, mégis milyen bizonyítékai vannak a hidroxiklorokin pozitív hatásáról, Trump azt felelte, hogy "itt a bizonyítékom: nagyon sok pozitív hívást kapok róla".

Trump közlése után orvosa, Sean Conley is megszólalt. Ő azt mondta, hogy "számos beszélgetést folytattunk a hidroxiklorokinnal szembeni és melletti bizonyítékokról, majd arra jutottunk, hogy a lehetséges jótékony hatások felülmúlják a viszonylagos kockázatait". Az amerikai gyógyszerfelügyelet áprilisban azt közölte a szerről, hogy "nem bizonyult biztonságosnak vagy hatékonynak", amit azzal támasztott alá, hogy a jelentések szerint a hidroxiklorokin súlyos szívritmuszavart okoz a covid-betegekben.

Trump öngyógyszerezésének hírére a képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi nem tudta megállni, hogy ne szúrjon oda az elnöknek. "Ő az elnökünk, ezért örülnék neki, ha inkább nem szedne be valamit, amit a tudósok még nem igazoltak. Különös tekintettel a korára, és, ha szabad ilyet mondanom, a súlycsoportjára - morbid elhízás, ezt így hívják" - mondta. (Via BBC)