Joe Biden napirendje: reggel a First Ladyvel kávézik, este amerikai polgárok leveleit olvasgatja

külföld
2021 február 16., 10:57

Mivel Joe Bidennek alelnökként volt ideje kiismerni a Fehér Házat, nem okozott neki gondot megszokni az új lakhelyét. Ráadásul mivel régi szereplője az amerikai politikai életnek, jól bevált struktúra mentén szervezi a napjait - írta meg a CNN. Hozzá van szokva a titkosszolgálat embereihez, a bizalmas információkhoz és a sajtómunkások hadához is.

„Olyan érzés, mintha hazamennék” - mondta Biden a beiktatás napján, aki, bár soha nem lakott korábban a Fehér Házban, minden eddigi elnöknél több időt töltött Washingtonban.

A napi rutinján nem változtatott sokat. Reggelente a feleségével, Jill Bidennel kávézik, aztán kedvenc barna bőr aktatáskájával megy dolgozni. Néha vele tartanak a kutyái is. 9 órakor kezdődnek a megbeszélései, videó- és konferenciahívásai az Ovális Irodában. A reggeli hírszerzési jelentések ismertetése, melyet Trump ritkán hallgatott meg, szintén visszatért a normális kerékvágásba.

Joe Biden a Fehér Házban február 11-én.
photo_camera Joe Biden a Fehér Házban február 11-én. Fotó: POOL/AFP

Joe Biden szereti az otthonos hangulatot és ha ég a tűz a kandallóban, van, hogy ő maga tesz rá egy hasáb fát, hogy ki ne aludjon. Napközben előfordul, hogy körbejár a Fehér Házban és meglátogatja különböző munkatársait, meghallgatja, min dolgoznak éppen - bár a járványhelyzet miatt most kevesebben tartózkodnak az épületben.

Este 7 körül megy vissza a lakosztályába, általában még visz magával némi munkát. Elődeihez képest ő nem éjszakai bagoly: míg Obama sokáig olvasta még a különböző jelentéseket, Trump pedig tévézett, Biden korán lefekszik. Obamához hasonlóan viszont ő is ilyenkor esténként szokott elolvasni néhány levelet, amit amerikai választópolgároktól kapott. Az utóbbi időben főleg a járvány miatt írtak neki az emberek.

Vasárnaponként az elnök eljár nyilvános misére, a tanácsadói szerint ez segít neki abban, hogy legalább egy órára visszazökkenjen a hétköznapi életbe. Volt, hogy a templomból hazamenet betért egy pékségbe bagelért, és munkatársai szerint, ha vége a járványnak, gyakran fognak étterembe járni a First Ladyvel.

Bident az sem hozza különösebben lázba, hogy az Air Force One-on utazik, legutóbb, amikor hazament Delaware-be, a 25 perces úton újságot olvasott. A legutóbbi Camp David-i hosszú hétvégére tartva pedig azt mondta, „csak együtt leszünk a családdal és azt fogjuk csinálni, amit mindig” - többek közt MarioKarton játszott az unokáival.