Rendőrök vitték el a Generál Média tulaját

bűnügy
2013 május 04., 04:40

Csalás miatt vette őrizetbe a rendőrség április 30-án Hódmezővásárhelyen H. Jánost, aki a Generál Média Kft. egyik tulajdonosa volt. Úgy tudjuk kedd este 30 rendőr jelent meg H-ék háza előtt, ahol a férfit őrizetbe vették.

H. testvérével, Endrével együtt volt Generál Média tulajdonosa. Információink szerint H. Endre hónapok óta nem tartózkodik Magyarországon, környezetében úgy tudják Délkelet-Ázsiában utazgat.

Azt a rendőrség a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy csalás gyanúja miatt őrizetbe vettek Hódmezővásárhelyen egy férfit, a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket azonban nem árultak el. A Magyar Nemzet megemlítette azt is, hogy a cég Portik Tamás családi érdekeltségébe tartozott.

A Generál Médiát - ami az Opten cégadatai szerint jelenleg végelszámolás alatt áll - a hvg.hu és a Heti Válasz is többször összefüggésbe hozta Portik Tamással.

Portik fiának és a külföldön tartózkodó korábbi társtulajdonosnak, H. Endrének 2009-ben egészen biztos volt üzleti kapcsolata a Galamb 4 Kft. adásvételekor. Ez a cég azért is érdekes, mert a Generál-csoporthoz tartozó Generál Média Sales House Kft. 2013 januárjában a fővárosi Galamb utca 4-et jelölte meg székhelyeként. A két vállalkozás (a Generál Sales és a Galamb 4) ugyanabban a lakásában működik.

A "Generál-cégcsoporthoz" tartozik a H. Endre tulajdonában lévő Generál Média Publishing Kft is, ez a cég áll többek közt a mellesleg.hu és MyVip mögött is. A Magyar Nemzet nem felejtette el megemlíteni, hogy a Galamb utca 4. szám alatti irodában készítették a Kósa Lajos Fidesz-alelnököt lejárató videofelvételt. A kisfilmet nem sokkal a 2010-es választások előtt tették fel az internetre, és azon egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Kósa Lajost. Az illető később azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei kényszerítették a szöveg felolvasására.

A korábban olajozáson meggazdagodott Portik azért lett érdekes, mert nyilvánosságra került annak a két beszélgetésnek a tartalma, amit Laborc Sándorral, a titkosszolgálat vezetőjével folytatott 2008-ban. Ezeken szóba került, hogyan tudná segíteni Portik a baloldali kormány sikerét a választásokon, akár érdekeltségein keresztül is.

A rendőrség ugyan H. János letartóztatásának okairól nem árult el részleteket, de abban szerepe lehet a hódmezővásárhelyi banner-ügynek is. A Generál Média ugyanis 600 millió bannert adott a város egyik iskolájának épületéért cserébe. Vállalták, hogy az ingatlant felújítják, de erre - H. János delmagyar.hu-n adott interjúja szerint - a gazdasági válság miatt nem került sor. Sőt, az ingatlanra 120 milliós jelzálogot vett fel a cég, aminek visszafizetése a végelszámolás miatt bizonytalan.

H. János egyébként a delmagyar.hu-nak cáfolta, hogy Portiknak bármi köze lenne a Generál Médiához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.