Így lassítja a kormány a népességfogyást

POLITIKA
2013 május 06., 07:10
comments 6
photo_camera fortepan.hu
  • A legutóbbi népszámlálás adatai szerint már csak 9 937 628-an laktak az országban.
  • Ez 261 ezerrel kevesebb, mint 2001-ben.
  • 250 ezerrel kevesebb gyermekkorú, 171 ezerrel kevesebb 15-39 éves és 92 ezerrel kevesebb 40-59 éves él az országban, mint tíz éve.
  • Rohamosan öregedik a népesség, 2011-ben 250 ezerrel több 60 éven felüli élt az országban, minden tizedik magyar 70 éves vagy öregebb.
  • A kormány egy még el nem fogadott EU-direktívára hivatkozva most a magyar szülők külföldön született, de Magyarországon is anyakönyvezett gyerekeit is beleszámíttatná a népességbe.
  • Ez azért is fontos, mert az Európai Parlamentben a népesség alapján osztják a képviselői helyeket.

Fogyunk. A 2011-es népszámlálás végleges adatai szerint már tízmilliónál kevesebb lakója van az országnak. A kilátások sem jók, a születések száma is csökken. 2001-ben száz nőre még 153 gyerek jutott, 2011-ben már csak 147. Ugyan 2012-ben már újra kilencvenezernél több gyerek született - 1990-ben még 125 ezer, és már ez sem ellensúlyozta a halálozásokat -, a halálozások miatt a természetes fogyás így is 39 ezer fő volt. A 2013-as adatok pedig egyelőre még a mélypontot jelentő 2011-es évnél is rosszabbak.

A kormány eddig különböző családtámogatási politikákkal próbált fordítani a folyamaton. Bevezették a családi adókedvezményt, újra három évig jár a gyes. Azt állítani, hogy ezek kudarcot vallottak, tudománytalan lenne. az intézkedések hatásait a bevezetésük óta eltelt idő rövidsége miatt még nem lehet vizsgálni. Azt több kutatás is igazolta már, hogy a gyerekvállalásra igenis jó hatással van, ha a gyerek nevelésére a korábbinál több pénz jut.

Az is biztos, hogy a kormány viszont elégedetlen a népesedési számokkal. Erre utal legalábbis a statisztikai törvény módosítása, amit hétfőn fogadhat el a parlament.

A népmozgalmi események körében kell megfigyelni a magyarországi lakcímmel rendelkező személyek külföldön bekövetkező halálhozását, valamint a magyarországi lakcímmel rendelkező anyák külföldön történt szülését, amennyiben az esemény anyakönyvezésére Magyarországon is sor kerül.

Hogy világos legyen, ez azt jelenti, hogy a magyar anyák külföldön született gyerekeit is hozzászámolják ezentúl a magyar népességhez. Ha ugyanis egy anya azt szeretné, hogy a gyermeke magyar útlevelet kaphasson, Magyarországon is anyakönyveztetnie kell a születését.A törvényjavaslat indoklása mindezt bonyolult uniós jogi fejtegetésekbe csomagolja. Hosszasan hivatkoznak egy még el sem fogadott uniós rendeletre, de a lényeg a 32. sorban van elrejtve.

Mindezek alapján tehát a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított népesség adat képezi Magyarország uniós szavazati arányának megállapítási alapját, ezért kiemelt érdek fűződik a lehető legszélesebb körű adatok gyűjtéséhez.

Mégpedig azért, mert az elmúlt években megnövekedett kivándorlás miatt "a magyar lakcímmel rendelkező személyek külföldön bekövetkezett népmozgalmi eseményeiről is szükséges" az adatgyűjtés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.