Itt a Bitcoin vége?

gazdaság
2013 május 06., 05:17

Amilyen hangosan kezdődött a Bitcoin-őrület, olyan csöndesen kezd az egész dolog kimúlni. Pár hete még mindenki arról írt, hogy megérkezett a jövő pénze, a lenyomozhatatlan, titkos és irányíthatatlan virtuális valuta. Mostanra kicsit mindenki elvesztette a lelkesedését, és kezdenek előjönni a problémák. De kezdjük az elején.

2008 november elsején egy Satoshi Nakamoto nevű ember majdnem beteljesítette minden cypherpunk álmát. A titkosításmániás libertáriusok régóta álmodoztak egy olyan digitális pénzről, ami nem csak biztonságos, de elkerül minden állami szervet, ami valahogy felügyelhetné vagy befolyásolhatná a pénzügyeket. Többen próbálkoztak már hasonlóval.

A kilencvenes évek elején elindított Ecash rendszernek például az volt az alapvető hibája, hogy továbbra is a meglévő pénzügyi infrastruktúrára támaszkodott, amikor a hitelkártyákat és az átutalásokat használta. Volt még több más próbálkozás is, de egyik sem volt annyira átgondolt és sikeres, mint Nakamoto terve.

A férfi a pénz mögött

A Bitcoin: A P2P-alapú elektronikus pénz rendszere című tanulmány végre változást hozott. Még mindig nem tudni pontosan hogy ki találta ki az egészet. Nakamoto japánnak adta ki magát, de német email-címről, brit angollal írt, ráadásul néha megpróbált úgy tűnni, mintha amerikai lenne. A megoldáshoz legközelebb a New Yorker újságírója jutott, aki szerint a dublini Trinity College-en végzett Michael Clear az igazi Nakamoto.

Clear tényleg tökéletes jelöltnek tűnik: elismert kriptográfus és komoly programozó, akit kifejezetten érdekel a közgazdaságtan és egy ideig dolgozott is bankban. Az ír férfi nem vállalta magára, hogy ő lenne Nakamoto, de a Bitcoin legkisebb egységét a tiszteletére Satoshinak nevezték el.

Mi az a Bitcoin?

A hívők szerint egy olyan forradalmi új pénz, ami több fontos dolgot tud:

  • Anonim és visszakövethetetlen
  • Nem függ semmilyen központi intézménytől, mint a hagyományos valuták a jegybankoktól
  • Pont ezért nem lehet elértékteleníteni sem, tehát nagyon stabil
  • Biztonságos, mert szinte lehetetlen hamisítani
  • Könnyű tárolni, kezelni és fizetni vele

A digitális pénz létrehozásának komoly gyakorlati akadályai vannak. Nehezen oldható például meg, hogy egy adatsorból álló digitális pénzt valaki ne költsön el többször. A Bitcoin zsenialitásának egyik legfontosabb pontja ez. Úgy tudta ugyanis megőrizni az anonimitást, hogy a teljes könyvelés, a világon az összes Bitcoin tranzakció nyilvános. Minden egyes elutalt Btc forrása és célja eljut minden felhasználóhoz, így mindenki ellenőrizni tudja, hogy az adott fájlt nem használták-e eddig fel fizetésre. Ezzel sikerült ráadásul kiköszöbölni a harmadik felet, a többszörös felhasználást felügyelő központi szervet.

Hogyan csinálják?

A block chaint, vagyis a teljes könyvelést összekötötték az új pénzek gyártásával. A láncot azok a bányászok tárolják és teszik közzé, akik új pénzeket akarnak gyártani. A pénzek bonyolult matematikai problémák megoldásával, a számítógépek teljesítményének beáldozásával születnek meg, de minden új kód tartalmaz elemeket korábbi tranzakciókból, ezért minden bányásznak hozzá kell férnie az összes korábbi kódhoz. A pénz gyártásához visszafejthetetlen, titkosított kirakósokat kell megoldania a gépeknek, és az a bányász, aki először oldja meg ezeket a hosszadalmas kirakósokat, kap ötven Bitcoint.

Nakamoto eredeti tervei szerint előre meghatározott mennyiségű Bitcoin létezhet csak, ami szintén abban segít, hogy ne lehessen új pénzek legyártásával elértékteleníteni az addigiakat. Ez is része a központi intézményekkel szembeni lázadásnak, hiszen a kormányok szeretnek az inflációhoz, mint könnyebb megoldáshoz fordulni, ha bajban van az államkassza.

Ahogy egyre több Bitcoin születik meg és egyre többen vesznek részt a bányászatban, egyre nehezebbé válnak a megoldandó kirakósok is. Így tartani lehet azt, hogy durván minden tizedik percben készül el egy új pénz, amivel tervek szerint 2140 környékére lesz meg a teljes, 21 milliós készlet.

A fájl egy privát és egy nyilvános aláírásból áll. A nyilvános aláírás cserél gazdát a kereskedésnél. A 33 karakter hosszúságú kulcsot bármilyen üzenetbe be lehet másolni, de az eladók egyelőre a biztonság kedvéért vagy közvetítőn keresztül, vagy személyes találkozókon üzletelnek.

Hogyan lesz az adatból pénz?

Nehéz eltekinteni a pénz fizikai formájától, de alapvetően az használható pénznek, amit egy csereüzlet mindkét fele elfogad fizetőeszközként. Ez lehet bármi, ameddig annak az értékében megbíznak a kereskedő felek. Jó példa erre a cigaretta, ami a börtönök legstabilabb valutájává vált, mert mindenki elfogadta fizetőeszközként. A hagyományos pénz értékét az adja, hogy a kibocsátó intézmény, ami leginkáb az állam, garantálja annak az értékét.

A bizalomra alapozott digitális pénz használata nem nagyobb lépés, mint amikor az aranypénzekről áttértünk a papírpénzekre. Korábban a fizetőeszköznek a névértékével egyenlő arányban kellett színesfémet tartalmaznia. Ez a színesfémtartalom garantálta azt, hogy a pénzt bárki elfogadja majd fizetőeszközként. Ahogy az államok és intézmények szerepe erősödött a modern pénzügyekben, úgy vált kevésbé fontossá az, hogy mennyi arany van az aranypénzben. Innentől ugyanis az állam kezdte el garantálni a pénz értékét. Ha tehát a Római Birodalom azt mondta egy aranyat csak nyomokban tartalmazó érmére, hogy az annál sokkal többet ér, az emberek elhitték ezt, hiszen innentől a cézár garantálta ezt az értéket.

Az, hogy egy olyan fizetőeszközt elfogadjanak értéknek, ami a pénz összes fontos tulajdonságával rendelkezik, de egyetlen intézmény sem garantálja az értékét, csak a bizalmon múlik. Ahogy egyre többen fogadják el, hogy valami érték, annál inkább fog az valóban értékké is válni.

Hol van a csapda?

Biztosan még nem tudni, de több komoly probléma is van a Bitcoinnal. Az első pont a hatalmas árfolyamingadozás. Az elmúlt pár hónapon belül a btc árfolyama négy dollárról felugrott 260 dollárra, majd hirtelen visszaesett a felére. Ilyeneket csak kisebb közép-afrikai országok pénzei szoktak csinálni. A jegybankokat sem véletlenül találták ki. Az egyik fontos feladatuk pont az, hogy ezt a stabilitást megteremtsék. Enélkül ugyanis lehetetlen tervezni egy fizetőeszközzel, mert nem tudni, hogy a három Bitcoinomon estére kenyeret, vagy nintendót tudok-e majd venni. Persze a pénz elfogadottságával nőni fog az árfolyam stabilitása is, de ez a probléma egyelőre nincs megoldva.

Nehéz ráadásul venni is a Bitcoinokat. A hagyományos pénzeket bárhol be lehet váltani, de a Bitcoint csak fórumokon, vagy közvetítőkön keresztül lehet megvenni. Ezek pedig veszélyesek. Egyrész bőven van esély arra, hogy átverjenek, másrészt pedig többször is volt olyan mostanában, hogy az olyan Bitcoin váltók szervereit, mint a MtGox, feltörték.

A MtGox-nak amúgy sem megy jól mostanában. A japán cégnek ki kellett fizetnie 75 millió dollárt bírságnak, mert nem tudtak rendesen betörni az amerikai piacra a CoinLab nevá céggel. Ráadásul az is kiderült, hogy maga a BitCoin nem is annyira titkos, mint gondolták. A tranzakciókat sokkal könnyebb visszakövetni, mint eleinte gondolták (a pénz gyakoriságával valamivel nehezebbé válik majd), a pénztárcákat pedig fel lehet törni.

Van megoldás?

Sokan azt gondolják, hogy a bevallottan Beta státuszú Bitcoin még csak a kezdet. Valószínűleg igazuk is van, mert a proramozók már neki is láttak a mostani problémák kijavításának. Ilyen próbálkozás például a Zerocoin, ami a Bitcoinok kereskedelmi adataiba csavar bele, hogy ezzel teljesen visszakövethetetlenek legyenek. A btc-t valahol átváltják Zerocoinra, de mire visszaváltják, már senki nem fogja tudni, eredetileg melyik Bitcoinból készült.

Vagy ott van a Ripple, ami a Bitcoinok átváltását szeretné segíteni. Jelenleg az átváltások nyolcvan százaléka a MtGox-on keresztül történik. Ők állnak a Ripple mögött is, de azt ígérik, hogy ezzel sokkal könnyebben lehet majd a Bitcoint bármilyen valutára átváltani. Dolgoznak tehát a megoldásokon, de továbbra sem tudjuk, mi lesz pontosan a Bitcoin-sztori vége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.