Újpest feltámasztaná a romstrandot

életmód
2013 május 08., 08:00
comments 2

Nyolc éve zárt be Újpesten a Tungsram strandja, ennyi idő pont elég volt ahhoz, hogy fák nőjenek a medencékben. A Duna melletti óriási terület a Tungsrammal együtt a rendszerváltás után a General Eletricé lett, de a cég nem akart költeni a felújítására. Újpest országgyűlési képviselője és a polgármestere is arra szólította fel a GE-t, hogy adja vissza a strandot az újpestieknek.
medencek
A strand a Külső Váci út 104-nél, pont a Megyeri Csárda előtt van.

photo_camera (kép:https://www.facebook.com/tungsramstrand)

Az Egyesült Izzó, később Tungsram igazgatójának, Aschner Lipótnak köszönhető a strand megnyitása, aki az UTE vezetője is volt, és ezzel a befektetéssel a sportegyesületet is megmentette a csődtől. A többmedencés strandfürdő 1938-as megnyitóján jelen volt ifj. Horthy Miklós, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is.

tung1

A strand nehezen volt megközelíthető tömegközlekedéssel, ezt Aschner saját zsebéből oldotta meg, a 87-es villamos vonalát meghosszabbította a strandig.

tung3

A strand területe 30.000 négyzetméter. Több, mint tízezer embert tudott fogadni. Van benne egy 50 x 33 méteres versenymedence, körülötte 700 ülőhellyel, egy 50 x 25 méteres felnőttmedence és egy gyermekmedence.

tung7

A General Electric amerikai cég 1990-ben megvette a Tungsramot, és szabadult volna az akkor már nem túl népszerű strandtól.

tung2

Egyetlen komoly érdeklődő akadt csupán, egy holland cég, akik egy aquaparkot szerettek volna létrehozni a strand helyén, de állítólag annyira szennyezettnek találták a talajt, hogy inkább nem vették meg a területet.

tung9

A 90-es évektől a gyermekmedencében sokszor nem is volt víz, focipályának használták.

tung8
A 2004. év nyári szezonját jelölte ki a vezetőség a strand bezárására, de még 2005-ben is üzemelt, igaz, már csak a "gombás" medence működött. A strandra az új működtetési, biztonsági, egészségügyi szabályok miatt költeni kellett volna, de a teleptől eleve szabadulni akaró GE erre már nem volt kapható.

tung4

Az utolsó szezonban ezek voltak a jegyárak: 18 éves korig: 500 Ft, felnőtt napijegy: 750 Ft

tung12

Újpest önkormányzata már többször próbálkozott a strand megszerzésével, de a GE elzárkózott ettől. A cég élére nemrég új regionális vezető, Agostino Renna került. Abban bízva, hogy vele sikerül megegyezni, előbb Újpest országgyűlési képviselője, Hollósi Antal, majd a múlt héten Wintermantel Zsolt kerületi polgármester szólította fel a GE-t, hogy adják vissza a strandot. Mindkét fél csak annyi mond, hogy folynak az egyeztetések.

tung13

A strand egyébként nagyon romos és bizonyára veszélyes is, de izgalmas az elhagyott területen sétálgatni. A medencékből az eltelt nyolc évben fák nőttek ki, és vadkacsák költöztek az összegyűlt esővízre.

tung6

Hogy miből lenne a kerületnek pénze a felújításra, majd a működtetésre, arra nem kaptunk választ.

Egy remek írás a témában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.