A lényeg, hogy lesz bélyeg

Tbg
POLITIKA
2013 május 13., 16:04
comments 16

aliyevstamp

Összezavarodott a Magyar Posta az azeri-magyar kapcsolatok felmelegedésétől. Két nappal azután, hogy az azeri hírügynökség hírt adott arról, hogy Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége és a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki Heydar Aliyev emlékére, a posta most azt állítja, nem is volt szó bélyegről. Sem emlékívről.

"A félreértésen, téves fordításon alapuló sajtóhírekkel szemben a Magyar Posta Zrt. sem Azerbajdzsán budapesti nagykövetségével közösen, sem önállóan nem bocsátott ki bélyeget, emlékívet Hejdar Alijev születésének 90. évfordulója alkalmából." (Az azeri korrupt diktátorról, Aliyev úrról itt olvashat bővebben.)

Az állami levélkihordó-monopólium ezután elmagyarázza, hogy az emlékív amúgy sem jelent semmiféle elköteleződést, bármilyen szervezet, magányszemély kiadhat ilyesmit, jogszabály sem kell hozzá. Az emlékívet a nagykövetség a maga szakállára bocsátotta ki, a postának semmi köze nem volt hozzá.

A nagykövetséget egyelőre nem sikerült elérnünk.

aliyevstamp2

Az viszont tény, hogy a Magyar Posta már adott ki az Azerbajdzsáni Köztársaság függetlenedésének 20. évfordulója alkalmából emlékívet, erről a mai napig található leírás a honlapjukon. Egymás mellé téve a 2011-ben biztosan kiadott és a most letagadott emlékívet, látható, hogy a két dizájn szerkezete szinte pontról pontra megegyezik egymással.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségénél elmondták, hogy emlékívet valóban gyakorlatilag bárki, cég, sőt magánszemély is kiadhat, a lényeg, hogy újszerű, egyedi grafika legyen rajta, és szerzői jogokat ne sértsen. Az azeri hírügynökség már említett közleménye viszont valóban úgy fogalmaz, hogy az azerbajdzsáni követség a Magyar Postával ("Hungarian Magyarpost") közösen adta ki az emlékívet. A 20. évforduló alkalmából kiadott bélyegen szerepel a Magyar Posta logója, az aliyevesen nem.

A posta közleménye, miután tehát elbagatellizálja az emlékívszálat, váratlan fordulat vesz, hiszen kiderül, mégis lesz bélyeg:

"Az állami vállalat szerepére hivatkozó azeri híradás félreértésen alapul. A hírügynökség a Magyarországon tervezett kulturális rendezvényekről kapott tájékoztatást dolgozta fel. Az angol nyelvű szövegváltozatban összekeveredik a nagykövetségi magánkiadásban megjelent emlékív a valóban közös kiadásban tervezett – kulturális kapcsolatokra utaló – bélyeggel."

Szóval mégiscsak lesz bélyeg, amely Aliyevet egyáltalán nem tartalmaz, helyette két táncoló pávával - "hasonló folklór motívummal" - fejezi ki a posta a magyar-azeri kulturális kapcsolatok egyre sűrűbb szövetét. A közös bélyeg júniusban jelenik majd meg.

Azerbajdzsánhoz 2010 óta közeledünk. Ennek egyik leglátványosabb jele volt, hogy a Fidesz-kormány kiadta az országnak a Magyarországon egy örmény katona meggyilkolása miatt elítélt Ramil Safarovot, a baltás gyilkost. A nagy vihart kiváltó diplomáciai lépés állítólag Orbán Viktor kormányfő személyes döntése volt, akinek kormánya azóta is azeri pénzekkel igyekszik megsegíteni a gyengélkedő magyar költségvetést és gazdaságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.