Ha egy európai szomorú, akkor sincs nála jobb arc

eu
2013 május 14., 17:39

Nyolc országban nyolcezer ember megkérdezésével mérte fel a Pew Research Center, hogy mit gondolnak az EU polgárai az Európai Unióról. Sajnos Magyarországon nem kérdezősködtek, a felmérésbe csak Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Görögország, Csehország és Lengyelország került be.

Az eredmények nem meglepőek, az amerikai közvéleménykutató nagyjából arra a következtetésre jutott, amit talán előre is sejthettek a statisztikusok. A kontinens lakosainak soha nem volt ilyen rossz véleménye az Unióról, és szinte mindannyian rendkívül pesszimisták a gazdasági helyzettel és annak jövőbeni alakulásával kapcsolatban.

Dél-Európa országainak polgárai különösen sötéten látják a jövőt, Franciaországban pedig egyetlen év alatt is drámaian tudott romlani az az EU megítélése. 2012-ben még csak a franciák 40, idén már 58 százaléka mondta magát kifejezetten unióellenesnek. Az sem meglepő, hogy a kontinens legoptimistábbjai a németek, sőt, ők tavalyhoz képest még egy kicsit jobban is látják hazájuk gazdasági kilátásait.

A Pew adatai, táblázatai és grafikonjai kivétel nélkül lehangolóak az európai integrációban hívők számára. A görögök 99 százaléka gondolja például úgy, hogy a munkanélküliség hatalmas probléma országában. A nyolc országban átlagban a lakosság 70 százaléka mondja, hogy a politikusok rosszul kezelik a gazdasági problémákat. 2007-ben a spanyol fiatalok 88 százaléka volt EU-párti, ma már csak 46.

Két jó hírt lehet csak leszűrni a Pew kutatásából. Egyrészt hogy abban az öt országban, ahol már az eurót használják, egészen népszerű a közös pénz. És hogy amint az alábbi táblázat szépen illusztrálja, az európaiak egymásról és önmagukról alkotott véleménye mindig szórakoztató:

sztereotipiak-eu

Itt ismételten sajnálhatjuk, hogy a magyarokat nem kérdezte meg senki, ők kit tartanak a legkevésbé arrogáns népnek Európában, de az eredmény így is elgondolkodtató. Például mindjárt az, hogy szinte mindenki a sajátját tartja Európa legkevésbé arrogáns népének. Kivéve az olaszokat, akik szerint a spanyolok valamiért még náluk is kevésbé azok. Ennél már tényleg csak a táblázat ötödik oszlopa viccesebb, amely szerint mind a 8 (és minden bizonnyal a másik 19 is) nemzet magát tartja a legegyüttérzőbbnek.

A legérdekesebb sor egyértelműen a görögöké, akiknek elméjében a gazdasági nehézségek sem gyújtottak lámpást. Ők az egyetlen nemzet a nyolc közül, akik szerint nem az őket folyamatosan pénzzel segítő németek Európa legmegbízhatóbbjai. Hanem ők maguk. Megmentőiket ők ráadásul a kontinens legarrogánsabb, legkevésbé együttérző népének is tartják. Érdekes lenne, ha ezen a németek megsértődnének, és megmutatnák, milyen, amikor nem együttérzőek.

Kelet- és Dél-Európában egyébként mindenki a németeket tartja Európa legarrogánsabbjainak, amiből leginkább azt a következtetést lehet levonni, hogy ezekben az országokban a lakosság a szó jelentésével sincs egészen tisztában. A másik három ország szerint a franciák a legarrogánsabbak – ezt még ők maguk is így gondolják, szépen megerősítve ezt a sztereotípiát, viszont megcáfolva azt, hogy észre sem veszik magukat. Kellett volna még egy "a realitásoktól legjobban elszakadt" oszlop is, de erre sajnos a Pew szakemberei nem gondoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.