Rogán Krumplitól az őszödi álkoronatanúig - A magyar politika kutyatoplistája

POLITIKA
2013 május 23., 21:17

Amikor ma reggel az a hír fogadott minket, hogy az utóbbi évtized legnagyobb politikai rejtélyének kulcsa valójában egy kutya kezében, vagyis hát mancsai között van, és az őszödi beszéd kiszivárogtatói Eduardo Rózsa Flores Tito nevű kutyája miatt fognak lebukni, akkor tudtuk, hogy ennél már nem lesz feljebb, és most kell összeírnunk a magyar demokrácia legfontosabb kutyáit.

hiresmagyarpolkutyak

Ebben az sem ingatott meg különösebben, amikor kiderült, a négylábú koronatanú (<---jó, ezeket most hagyom abba) már nem is élt a drámai pillanatban. Következzenek azok a kutyák, akik úgy húzták el a közéletet, mint Beethoven, a bernáthegyi a vízparti nyaralót a házibulin, amikor sörrel locsolták az erkélyről, gazdáját pedig le akarta teperni egy gátlástalan szépfiú, de ebbe inkább nem is gabalyodnék tovább.

A jókutyák

A műcsontalakú trónról valószínűleg letaszíthatatlan Totó, aki Gyurcsány Ferenc pulijaként valóban jelen lehetett néhány politikatörténei kulcsmomentumnál. Arról nem beszélve, hogy Putyint is megnyalta.

És a kiegyensúlyozottság jegyében már tennénk is ide Orbán Viktor kutyáját, ha lenne ilyen, ő azonban nem követte az obamai utat, és nem csinált showt a családi kutyaválasztásból, sőt, nincs is nekik, mert azt mondja, nincs elég ideje rá.

Ha már Orbán nem, egy minisztere azért feltűnt exkluzív kutyatársaságban nem is olyan régen: a díjnyertes bobtaillel mutatkozó Varga Mihály gazdasági miniszteren szerzőnk, Horváth Bence “percekig nevetett”.

Nem beszélve Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó kutyájáról, aki bőrüléses autóban jár és szerelmes volt Orbán Viktorra.

Rogán Krumpli hazatért - hirdették az újságok, amikor az azóta frakcióvezetővé lett politikus beagle-je elcsavargott a Balatonon. Vuitton Antal százezer forintot is ajánlott a nyomravezetőnek, a történet pedig szerencsés véget ért. Krumpliból ugyan nem lett a magyar Lassie, klasszikus hazatérés helyett viszont valaki megtalálta tíz kilométerrel arrébb egy kukoricásban, és visszaadta a megkönnyebbült családnak.

És ki népszerűsítette a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetsége kuvasz szakosztályának felkérésére az ősi magyar fajtát? Simicskó István.

Régebbi eset, de szintén mostanában került elő, hogy Vona Gábor annyira szerette egykori kutyáját, hogy Sneider Tamás szkinhedvezér után Roynak nevezte el. Utóbbi azóta párttársa lett a Jobbikban.

"Gizi, az SZDSZ kutyája a beszédet mondó Gusztos Péter árnyékában 2008-ba". Ez egy 2008-as sajtófotó címe, aminél sokkal többet nem is érdemes mondani, olyan jól foglalja össze a párt akkori helyzetét. Úgy, hogy Kuncze Gábornak két kutyája is volt, de ilyen ikonikussá egyikük sem vált.

És a balhésak

Eddig a politikai kutyák selymes, dögönyöznivaló oldalát láttuk. Vannak azonban sárosabb ügyek.

Ott van például a Toller László egykori pécsi polgármester esete, akit egy Kaposvár-Pécs meccs utáni tömegverekedésben harapott meg egy rendőrkutya.

Még rosszabb volt a helyzet Kelemen Anna kutyájával, Zeusszal, aki Mádl Ferenc családtagjait fenyegette, és a szemük láttára meg is támadott egy idős hölgyet. Dalma asszony még a kerületi önkormányzat segítségét is kérte Zeusz miatt, akit végül el is kellett altatni.

2010-ben Szécsiszegen pedig egyenesen egy kampány központi szereplője volt egy kóbor kutya halála. Az Index korabeli tudósítása szerint "a régi polgármester kihívója ugyanis nem hitte el, hogy állatorvos által beadott injekcióval altatták el a kutyát, hanem azt állította, hogy a polgármester ütötte agyon. Az ebet kihantolták, és a megyeszékhelyen vizsgáltatták meg szakértővel. A vizsgálat azonban nem igazolta, hogy a szabályostól eltérő beavatkozás okozta volna az eb halálát."

Aztán ott van a golopi polgármester, aki tavaly ősszel Buksit, egy tízkilós kutyát lőtt le a nyílpuskájával. A kutya állítólag közmunkásokra támadt. A tízkilós eb a gazdája szerint aranyos jószág volt, akivel az ágyát is megosztotta, a nyílpuskás polgármester szerint viszont egy közveszélyes csavargót iktatott ki. A polgármester aztán állítólag többször is maga ölte meg a szerinte veszélyes kutyákat, emiatt fel is jelentették.

És természetesen kihagyhatatlan az összeállításból Balogh József vak komondora, akire a Fideszből kilépett képviselő ráfogta felesége sérüléseit, ezzel egy különösen undorító ügy egyik főszereplőjévé vált. Persze erről legkevésbé sem ő tehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.