Lázár János TUTI/SOHA NEM lesz miniszterelnök

POLITIKA
2013 május 31., 06:59
comments 1

Sokféle dolgot lehet hallani a Fideszben Lázár Jánosról - már azoktól, akik egyáltalán hajlandóak beszélni róla - de egyvalamiben szinte mindenki egyetért. Lázár Jánosról ordít, hogy miniszterelnök szeretne lenni. Ezt mi is észrevettük már egy ideje rajta, ezért beszélgettünk egy kicsit párttársaival, iskolatársaival és munkatársaival, végignéztük a munkásságát, aztán megpróbáltuk összegyűjteni, miért elkerülhetetlen, hogy ő legyen a új Orbán Viktor. Aztán azt is, miért nem fog ez megtörténni.

Hét dolog, amiért Lázár János tuti miniszterelnök lesz

1. Gyerekkora óta szeretné

Mindenki tudta a gimiben, hogy ez a srác miniszterelnök akar lenni - mondta Lázár egyik évfolyamtársa.

"Igazi eminens gyerek volt, velünk nem is lógott sokat, már akkor pontosan tudta, hogy mit akar."

2. Kimaxolta a helyi szcénát

Hódmezővásárhelyen háromszor is megválaszották polgármesternek, legutóbb 2010-ben a szavaztok 66 százalékával nyert. A befolyása a városban most is megkérdőjelezhetetlen. Hiába mondott le 2012 nyarán, amikor a Miniszterelnökség élére került, fideszes forrásaink szerint még most is ő irányítja a várost. Utóda, Almási István inkább csak mellékszereplő. Erős hátországa van a városban.

3. Mindig megtalálta a legalkalmasabb mentort

Lázár nem generációjának hagyományos fideszes pályáját járta be, legalábbis abban az értelemben, hogy nem Fidelitas-vonalról került a pártba.

Egyetemi tanulmányai idején már belecsapott a politikába, 1995-től a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal jegyzői irodáján volt gyakornok. Ott Rapcsák András, a helyi polgármester felfigyelt rá, és két év múlva már az ő személyi titkáraként dolgozott. 2002-ben Rapcsák halála után a hódmezővásárhelyiek már az első fordulóban megválasztották országgyűlési képviselőjüknek, és ősszel az önkormányzati választást is simán nyerte. Mikor Lázár bekerült az országos politikába, először Navracsics Tiborral próbálta szorosabbra fűzni a kapcsolatot, aki akkor a Fideszben az elnöki kabinet főnöke. Jó lóra tett, mert 2006-ban Navracsicsot első ciklusos képviselőként - nyilván Orbán áldásával - frakcióvezetőnek választották a fideszesek.

A következő néhány évben Lázár már sokkal inkább Orbán felé kacsintgatott.

A 2010-es választási győzelem után már ő lett a frakcióvezető, 2012-ben pedig Orbán maga mellé vette Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak. Azt mondják, bár Orbán nem választ magának egy kiemelt bizalmast, különösen nem hosszú időre, de Habony Árpád mellett mégis Lázár az, aki különösen közel van hozzá. Hogy éppen melyikük van közelebb, azt még a fideszes nagy emberek sem tudták megmondani.

4. Van egy arca

Lázárnak láthatóan nem esik nehezére jó képet vágni nagyjából bármihez, amit csinálnia kell, függetlenül attól, hogy egyébként mit gondol róla. Jól öltözött, karizmatikus, a legtöbbször simán tudja hogy kell viselkedni, vagy mit kell mondani. Forrásaink azt mondják róla, hogy nyilvánosan sosem jön zavarba.

A Fidesz más, vegytiszta, és  rohadt unalmas politikusaihoz képest Lázár néha látványosan önjáró, vannak meglepő húzásai.

Egyik forrásunk szerint sokkal liberálisabb, mint azt nyilatkozataiból néha érezni lehet, de tudja, hogy mi a lojalitás, így gyakran azt mondja, amit kell, nem pedig azt, amit gondol.

5. A törvényhozás irányítója

Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy Rogán Antal frakcióvezetői kinevezésével csökkent-e a befolyása a törvényhozásra, az tény:

a ciklus szinte valamennyi fontos, nagyobb visszhangot kiváltó törvényjavaslatát vagy ő maga nyújtotta be, vagy másokkal közösen, de a neve szinte mindig ott volt a javaslaton.

Benne volt a különadók bevezetésében, a képviselő juttatások megtervezésében, a választási törvényben, a bírák nyugdíjazásában, a rokkantnyugdíjasok juttatásainak megnyirbálásban, a népszavazások korlátozásában, az AB hatásköreinek visszavágásában, az egyházi törvényben és természetesen a dohánytörvény elkészítésében is.

6. Orbánhoz rajta keresztül vezet az út

Ha ma valaki - legyen az politikus, közéleti ember, vagy sima idióta - kérni akar valamit a miniszterelnöktől, annak Lázár Jánoson kell keresztülmennie. Ráadásul sokszor ő közvetít Orbán és a frakció között.

Amikor Lázár azt mondja, hogy ő a miniszterelnök nevében beszél kevesen kérdőjelezik meg, amit mond.

Befolyására jellemző, hogy amikor fideszes politikusokat kerestünk meg azzal, hogy róla szeretnénk írni többen csak azon az alapon zárkóztak el a beszélgetés elől, hogy ők hiába dicsérnék agyon Lázárt, ha valaki rosszat mond róla, ők is gyanúba keverednének.

7. Lojális, szorgalmas katona

Lázárt a Fideszben megbízható embernek ismerik, legalább is abban az értelemben, hogy ha a párt vezetői, vagy ne adj isten a párt körüli befolyásos pénzemberek kérnek tőle valamit, akkor azt ő végrehajtja. Van, aki a csányisándoros-polipos kiszólását is ebbe a körbe sorolja. Márpedig az említett pénzemberek támogatása nélkül a Fideszben egy szintnél nem lehet előrébb jutni, Lázár pedig - úgy tudni - élvezi a támogatásukat.

Szóval ennyi, ezzel el is dőlt volna? Nem egészen. Bőven szólnak ellene is érvek.

Hét dolog, amiért Lázár János nem lesz miniszterelnök

1. Már az iskolában sem szerették

Oké, hogy már a gimiben a kormány első embere, és mellesleg diákönkormányzati elnök akart lenni, de még utóbbi sem jött össze, és ennek, ahogy volt osztálytársától hallottuk, az iskolában is örültek. Nem túl szociális, sok más gyereket lekezelő fiúnak írták le az ifjú Lázárt, akiből az ambíció egy pillanatig sem hiányzott, a szerehetőség annál inkább.

2. Aztán a Fideszben sem

Ha pedig a pártot egy gimnáziumi osztályként képzeljük el, amivel nagyot semmiképpen sem lövünk mellé, azt látjuk, hogy lényegében ugyanez folytatódott. Háttérbeszélgetéseinkein az derült ki, Lázár ugyan frakcióvezetőségig vitte, most pedig alelnök lehet, miközben a kormányban Orbán közvetlen közelébe került,

a legtöbben mégis sokkal inkább félnek tőle, mintsem, hogy szeretnék őt.

Hajlamos megalázni másokat és bántóan viselkedni, az emberekhez legtöbbször csak érdekek alapján viszonyul. Ezzel nem kedveltette meg magát túlzottan. Kedvenc történetünk vele kapcsolatban, hogy szerette provokálni a képviselőket, hogy mondjanak valami rosszat Orbánról, néha akár egy kis alkohollal is rásegítve, és ha bedőltek ennek, azonnal visszamondta a miniszterelnöknek, hogy miket beszélnek róla. Ezt tőle egyelőre nem tudtuk megkérdezni.

3. Túl ambiciózus

Na álljunk meg, megőrültetek? Azt vetitek egy politikus szemére, hogy magas posztokra tör? Természetesen nem, de azért az sem véletlen, hogy Lázár lényegében az egyetlen a Fideszben, akiről mindenki tudja, hogy miniszterelnök akar lenni. Ráadásul úgy, hogy nem a párt klasszikus iskoláját járta végig, a Fidelitas-akolhoz képest kívülről jött. Egy olyan összetartó társaságnak, mint a Fidesz, még ha jól is jön nekik Lázár ökle, ez már sok lehet.

Könnyen lehet, hogy Orbán éppen azért vette közel magához, mert követte a klasszikus tanácsot: tartsd magadhoz a barátaidat közel, az ellenfeleidet még közelebb.

(Emellett egyébként az indok az volt, hogy úgy gondolta, a kampányidőszakra Lázár konfrontatív stílusa túl sok, jobb Rogán simább modora a frakció élén, miközben a Miniszterelnökségen pont ilyen emberre volt szüksége, miután Varga Mihállyal nem volt elégedett.)

4. Ügyetlenül építi a szövetségeit

Persze Lázár is jól tudja, nem elég, ha félnek tőle, kellenek szövetségesek. Mégis, mintha úgy akarna barátokat szerezni, mint Richie Rich. A párt második-harmadik vonalából többen voltak, akiket többször elvitt vacsorázni úgy, hogy mindenkinek ő fizette a számláját. Közben a sajtóval is látványosan bőkezű. A 444 több munkatársának küldött már karácsonyra rekesznyi drága alkoholt. Az ilyesmire pedig hosszú távon semmiképp sem érdemes építeni. Úgy hallottuk, bár sokakkal jóban van, tényleges barátai nem igazán vannak sem a pártban, sem a kormányban.

5. Önbizalomhiány

Tessék? Lázár és az önbizalomhiány? Biztos, hogy arról az emberről beszélünk, aki bárkinek nekimegy egy interjúban és nincs olyan politikai húzás, amit ne vállalna be?

Az őt ismerők szerint a hangzatos nyilatkozatok mögött gyakran bizonytalanság van.

Állandó megerősítést kér önmagáról, gyakran hallani azt kérdezni másoktól, hogy ugye jó voltam? Kijelentéseivel pedig gyakran túlfut, és később sem tudja ezeket lemosni magáról. A lézerblokkolós autója miatt kapott Lézer Jani becenév állítólag még a párton belül is ráragadt, de igazán még a “Akinek nincs semmije, az annyit is ér”-fordulatból sem jött ki azóta. Ezzel együtt még kritikusai is elismerik, hogy színes egyéniség, érdekes mondatokkal, de ezek mögött nem mindig áll olyan stabil meggyőződés.

6. Orbán nem őt akarja utódnak

Bár ezzel kezdünk átcsúszni a hobbikremlinológia területére, ezt a szempontot sem lehet figyelmen kívül hagyni. Még akkor sem, ha most nem igazán lehet tudni, kit akar utódnak. Korábban biztosan Varga Mihály volt a jelölt, azóta ez változhatott, de állítólag Lázárral kapcsolatban nem gondolkodik ilyesmin. A pártban is úgy tartják, az ambíciói megvannak, de nem veszélyes Orbánra.

7.  A Fidesz nem az MSZP

Egy félig-meddig kívülről jövő ember színes elképzelésekkel és hatalmas ambíciókkal mindenen áttörve átvesz egy pártot, honnan is ismerős ez a történet? Természetesen Gyurcsány Ferenc járt így az MSZP-vel. Bizonyos különbségeket leszámítva adná is magát, hogy

Lázár lehetne a Fidesz Gyurcsánya.

Csakhogy a Fidesz olyannnyira különbözik az MSZP-től, hogy ez a párhuzam mégsem működik. Túlságosan összetartó és vezérelvű ahhoz, hogy az előretörő ambíció önmagában elég legyen. Ha Lázár szocialista lenne, az egymást állandóan fúró-kijátszó érdekcsoportok között lavírozva jó eséllyel már most miniszterelnök-jelölt lenne. De ő más pályát választott.

Erdélyi Péter - Plankó Gergő

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.