Egyeseknél betelt a rakis pohár

Tbg
külföld
2013 június 01., 11:10
comments 11
  • Hétfő óta tüntetnek Isztambulban egy park eldózerolása miatt, Ankarában is megmozdultak
  • Péntek estére elmérgesedett a helyzet, sok a sebesült
  • A rendőrség könnygázzal próbál úrrá lenni a helyzeten, egyelőre sikertelenül
  • Erdogan a tüntetések befejezésére szólított fel
photo_camera A Taksim téren (Forrás: occupygezipics.tumblr.com)

Elszámolhatta magát a török kormány a társadalom hangulatával kapcsolatosan, így történhetett, hogy egy isztambuli közpark eltüntetése miatt indult békés demonstráció szombatra két napja tartó, több tízezres tüntetéssé eszkalálódott.

A legnagyobb török városban szombat reggel már több tízezren próbáltak átvonulni az ázsiai és az európai oldalt összekötő óriási hídon, hogy a Taksim térre igyekezve részt vegyenek a Gezi park megmentésében.

A rendőrség elfoglalta a hidakat és egész éjszaka fújta a könnygázt és dobálta a gázgránátokat, mégsem sikerült lecsillapítani a kormányellenes tüntetőket.

photo_camera A Boszporusz híd szombat reggel (Forrás: occupygezipics.tumblr.com)

A balhé akkor szabadult el, amikor Gezi park elleni hétfői tüntetést a rendőrség megpróbálta könnygázzal feloszlatni, ám ez nem sikerült, csak a tüntetőket szorították ki a Taksim térről. Azóta a történelmi Besiktas negyedben, de máshol is folyamatos az összecsapás a rendőrökkel.

Tucatnyi sérült, letartóztatások

Miközben a hivatalos média igyekszik nem beszámolni a történtekről, a közösségi médiában ömlő kép és híráradatnak nem tudnak gátat szabni. A képeken számos tüntetőt látni vérző fejjel.

A fővárosban, Ankarában ugyancsak tüntetések kezdődtek, a tömeg a Parlament elé akart vonulni, de végül egy parkban való iszogatás lett a demonstrációból.

Az isztambuli kormányzó szerint 60 embert tartóztattak le, egy tucatnyian kerültek kórházba. Ezzel szemben a török orvosszövetség szerint legalább 1000-en sérültek meg, és féltucat embernek vitték ki a szemét a gránátok. Az Amnesty International és az Európai Parlament a rendőri erőszak miatt aggódik.

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők között nagy az összetartás, orvostanhallgatók látják el a sebesülteket, a városban pedig gázmaszkokat osztogatnak.

"Négyévenként tartunk választásokat, és a nemzet akkor hozott egy döntést. Akiknek problémája van a kormányzat politikájával, demokratikus és törvényes keretek között mondhatják el véleményüket. Arra kérem a tüntetőket, hogy azonnal fejezzék be a megmozdulásokat."

- mondta ma a tévében Erdogan kormányfő.

Bár az egész egy lokális ügyből indult - bevásárlóközpontot akarnak építeni a Gezi park helyére, a demonstráció pár nap leforgása alatt tömegméreteket öltött.

photo_camera (Fotó: REUTERS/Umit Bektas)

A jórészt fatalokból álló tömeg Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és pártja, az Igazság és Fejlődés pártja (AKP) lemondását követeli.

Az ellenzék szerint a 2002 óta kormányzó klientúra egyre tekintélyelvűbb, és bár világi elköteleződését mindig is hangoztatta, egyre több gesztust tesz az iszlám irányába, illetve a szíriai eseményekre sem reagál a tüntetők szerint elvárható demokratikus elköteleződés szerint.

Este 10-től nincs alkoholárusítás

Múlt héten fogadta el a parlament, hogy este 10 és reggel 6 között nem lehet alkoholt árusítani boltokban, illetve szigorították az alkohol ábrázolását és reklámozását meghatározó szabályokat is. A tüntetők ezt is az iszlám irányába tett gesztusnak tartják.

"A törökök nemzeti itala az ayran" - hangoztatta a nem dohányzó és absztinens Erdogan a nagy vitát kiváltó törvény előkészítésekor.

A mérsékelt, jobbközépnek tartott, ą piacgazdaságot és az uniós tagságot hirdető AKP az utóbbi hónapokban valóban veszített népszerűségéből az ország nyugati és középső területein, de még így is a legnépszerűbb párt a maga 40% körüli támogatásával, a Köztársasági Néppárt (CHP) a második 28%-kal.

Ráadásul Erdogan még mindig a legnépszerűbb politikus, kormányzása alatt pedig az egy főre eső török jövedelem megháromszorozódott, a török gazdaság pedig az egyik leggyorsabban fejlődik a régióban.

Az is igaz, hogy Ankara és Isztambul vérmérseklétben és gondolkodásában eléggé elütt a török társadalom egészétől. A szíriai beavatkozást egy felmérés szerint a lakosságnak kevesebb mint 10%-a támogatná.

(BBC, Al Jazeera, NyTimes, 444)

 

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.