https://444.hu/assets/passau_nagy.jpg

Az évezred árvize jöhet

közlekedés
2013 június 03., 08:49
comments 2
  • Bakondi György szerint rekordárvíz jöhet a Dunán, Giró-Szász András szerint pedig 50 éve nem volt ilyen. A szombati tetőzéskor a vízállás minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a harmadfokú készültség szintjét.
  • Budapesten másodfokú riasztás van, elárasztják a Kossuth téri mélygarázst.
  • Németországban sok helyen katasztrófariadó van, a Bundeswehr is beszállt a védelembe.
  • Szlovákiában másodfokú riasztás van. Csehországban hárman meghaltak, szükségállapot van. Prágában elöntötte a víz az állatkertet.
  • A tegnap esti helyzetről itt olvashatnakA vízállásról készített fotókat a szerk@444.hu címre küldhetnek.

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a Parlamentben. A szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés – mondta.

1000 kilométeren, 5-6 ezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet – mondta Molnár Béla vízügyi főigazgató.

Rekordárvíz

A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Győrben, miután megbeszélésen volt a védekezésben résztvevő szervek képviselőivel.

A Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek időarányosan minden feladatot teljesítettek, kb. 400 ember dolgozik a gátakon – mondta Bakondi, aki szerint ha kell, még sokkal többen beszállhatnak a védekezésbe, mert „a szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak”. Több helyen már dolgoznak a gátak megerősítésén, magasításán – mondta.

„Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz"

— mondta Bakondi. Mint mondta, az ott élőknek távozniuk kell a házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

A legkritikusabb helyzet

Akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is lesz, szükség esetén a honvédség 1000, illetve a rendőrség és a polgári védelem 3000 embere is részt tud venni a védekezésben – mondta Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság elnöke.

A Szigetköznél pénteken, szombaton tetőzhet a folyó, az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezután tudnak majd pontosabb hazai előrejelzést adni – mondta Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Másodfokú riasztás Budapesten

Tarlós István másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A margitszigeti Hajós-Széchy Sportuszodát már most bezárták, a Kossuth téri mélygarázst pedig elkezdték elárasztani.

photo_camera Elárasztják a Kossuth téri mélygarázst
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben. Budapesten kedden érheti el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat estére harmadfokú készültséget rendeltek el, mert a Duna 8 méteres vízállással fog tetőzni.  Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják.

Az épülő Kossuth téri mélygarázs elárasztása miatt vasárnap már lezárták a forgalom elől Pesten az Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, de további szakaszokat is lezárhatnak. Ha a vízszint nagyon megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös hév vonalán is korlátozások lehetnek.

A Duna áradása az osztrák vasúton fennakadásokat okoz, a folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el.

Megvéd a Bundeswehr

Reggelre Németország déli és délkeleti részén sok helyen katasztrófariadót rendeltek el. A falvakat a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is védik.

Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám lehet, mint a nagy 2002-es katasztrófánál. A bajor kormány válságstábot alakított, hétfő délelőtt kezdik a munkát.

photo_camera Mezítlábasok Passauban
Reuters / Michaela Rehle

Passauban a legsúlyosabb a helyzet, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este nagyobb volt a 2002-es 10,8 méternél, és reggelre elérte a 12 métert. A történelmi városrészbe már csak hajóval lehet menni.

Az Inn mentén fekvő Rosenheimben is súlyos a helyzet, itt több negyedet ellepett víz.

Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer, Eilenburgban pedig 7 ezer embert kellett kitelepíteni. Türingiában is több folyó árad, a Saale például elárasztotta Jéna egyes részeit, és a város focistadionját. Baden-Württembergben javult a helyzet, de a Rajna, a Majna és a Neckar több szakaszán még mindig áll a hajóközlekedés.

photo_camera A vízállás változása Passauban

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén több közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

Ausztriában romlott, de javult a helyzet

Ausztriában tovább emelkedik a Duna és az Inn vízállása, de a nyugatabbra fekvő tartományokban már nagyrészt levonult az árhullám a folyókon. Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet. A folyók vízállása még mindig megközelíti, néhol meg is haladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet.

Vasárnap óta több száz embert vittek biztonságba az ár elől. Két embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, és legalább egy ember biztosan meghalt a katasztrófában.

Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol is átcsap az ár a mobilgátakon.

photo_camera Panoráma Passauban
Reuters / Michaela Rehle

Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését délutánra várják. Már több bevezető utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat az áradás. Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg üdülőtelepén is, de az előrejelzések szerint a nyolcvanas években készült Új-Duna csatorna miatt a fővárost nem veszélyezteti az árhullám.

Enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már elérte legmagasabb szintjét. Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok, és nemcsak elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a tűzoltók.

Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak, de takarítani csak napok múlva tudnak majd.

A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem járnak vonatok, több utat, főútvonalat is lezártak, főleg a Duna mentén.

Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék mennyisége. Míg szombat óta négyzetméterenként 200-220 liter eső esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak 2-10 liter várható.

Csehül vannak

A cseh kormány vasárnap este kilenctől az ország szinte egész területére szükségállapotot hirdetett, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni. Reggelre több ezer embernek kellett kiköltöznie a házából, mivel kb. 50 helyen harmadfokú, vagyis a legmagasabb árvízkészültség van.

Az észak-csehországi Ústí nad Labemben a megáradt Elba miatt kb. 1400 személyt evakuáltak. A közeli Litomerice és Terezín környékén több mint 500 embert költöztettek ki. Az Elbánál itt általában 3 méteres a vízállás, kora reggel 10,5 méteres vízállást mértek.

photo_camera Szükségállapot Prágában
Reuters / Petr Josek

Prága három elővárosban (Lahovicky, Zbraslav és Modrany) az éjjel 400 embernek kellett elhagynia az otthonát. A mentésben a hadsereg háromszáz katonája is részt vett. Az országban eddig hárman haltak meg, és tucatnyian tűntek el. Kb. 150 útszakaszt zártak le a forgalom elől.

Dél-Csehországban, ahol az éjjel nem esett, javult a helyzet. Itt a folyók és patakok vízszintje tovább nem emelkedett, és néhány helyen csökkent.

Prágában vasárnap elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár. A főváros tanítási szünetet rendelt el, így az összes óvoda, általános- és középiskola zárva marad.

photo_camera Egy ajtót cipelő férfi Passauban
Reuters / Michaela Rehle

A városközpontban a vízbetörés veszélye miatt nem jár a metró, a prágai közlekedési vállalat ezért megerősítette a villamos- és autóbuszjáratokat. A belvárosi közlekedésben mindezek következtében komoly fennakadások vannak.

Szlovákiában betilthatják a hajózást

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál, és az egész szlovákiai szakaszon másodfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el. A másodfokú riasztás öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban és az érsekújvári járás déli részében érvényes. Az esőzések miatt az árvízveszély fokozódhat, és harmadfokú árvízvédelmi riasztás is jöhet.

A bősi vizierőmű műszaki stábja is ülést tart. Ezzel kapcsolatban Ján Stolicny a vizierőmű igazgatója azt mondta, hogy nagy a valószínűsége, hogy már délután lezárják a folyó szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt.

A pozsonyi rendőrkapitányság hétfőn délelőtt tíz órai hatállyal lezárta a Duna jobb oldali, Ligetfalu felől lévő rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt. A rendőrség az itt parkoló gépkocsik eltávolítására szólított fel, amiket akár el is vontathatnak. A korlátozás visszavonásig érvényes.

Az esőzések fennakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, akár 2-5 órás késésekre kell számítani több Csehországból érkező vonatjáratnál.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.