https://444.hu/assets/árvíz-csehországban.jpg

Pintér Sándor: Az ár 18-20 nap múlva hagyja el az országot

közlekedés
2013 június 03., 16:00

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor. A technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak.

Pintér kiemelt célnak nevezte az emberi élet védelmét, és azt mondta, hogy a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség mellett az önkéntesek, karitatív szervezetek segítségére is számítanak. Várhatóan hajózási tilalmat is életbe fognak léptetni, és a közlekedést is korlátozzák. Számításaik szerint 18-20 nap múlva hagyja el az ár az országot – mondta.

Felkészülnek Budapesten

Kedd reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja–Nánási út elsőrendű védvonal ún. kapuit, és nem zárható ki, hogy az árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen – mondta Tarlós István. Kedd délelőtt 10 órakor a közösségi közlekedést is leállítják ugyanitt, és arra kérte a területen belül parkolókat, hogy még hétfő este vigyék el onnan az autójukat.

Elkezdték a homokzsákok kihordását a Margitszigetre is, és szerdán elkezdik a Margit híd védelmének kialakítását is. A főváros 8 méteres vízszintig önállóan el tudja látni a védekezési feladatokat, de 8 méter felett a katasztrófavédelem segítségét kérik – mondta Tarlós.

Katasztrófa

Komárom és Sződ térségét kiemelten figyelik, ahol elkezdték megerősíteni és  és magasítani a gátat, és a másik frekventált szakaszon, Tát és Esztergom felé is megkezdték az előkészületeket.

Kedd reggel 8 órakor megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrákat is.

A rendőrség készen áll az árvízi helyzet kezelésére, és egyéb területekről csak végső esetben vonják el az állományt – mondta Balogh János, az országos rendőrfőkapitány helyettese, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. A katonai szervezeteknél elrendelték a készenléti szolgálatot, kedden 200 emberrel kezdik a gátak megerősítését. A mentők megerősítették a szolgálatot, és az esetleges útlezárások miatt megtervezték a kerülőutakat is.

Négymillió homokzsákkal és 4-5 ezer emberrel készülnek az árhullámra – mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A folyamatos esőzés miatt a legmagasabb vízszintet minden felső-dunai szakaszon eléri a víz. A tetőzés péntekre-szombatra várható, de utána is fenntartják a figyelőszolgálatot. Eddig 20 ezer közfoglalkoztatott vett részt a védművek karbantartásában, őket a védekezési munkálatokra is át tudják csoportosítani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.