Börtönt kapott a szomszéd miniszterelnök

2013 június 5., szerda 10:54

Janez Jansa márciusig vezette a szlovén kormányt, most két évig ülni fog. Egy finn fegyvervásárlási ügyben bizonyítottak rá korrupciót. Jansa a jugoszláv időkben, 1988-ban már ült börtönben, akkor katonai titkok elárulásával vádolták, de valójában az volt a baj, hogy ellenzéki hangvételű cikkeket írt a jugoszláv hadsereg folyóiratába. A Szlovéniát csak felületesen érintő jugoszláv polgárháború alatt hadügyminiszter volt.

Kétszer volt miniszterelnök (2004-08 és 2012-13), most egy 2006-os ügy miatt ítélték el. Akkor 278 millió euróért készült Szlovénia páncélozott harcjárműveket venni a finn Patria nevű cégtől, és a bíróság szerint ezért 210 ezer euró kenőpénzt fogadott el. Az üzlet végül nem jött létre.

Jansa tavaly januártól idén februárig ismét miniszterelnök volt, de éppen a Patria-ügy miatt a parlament megvonta tőle a bizalmat. A tárgyaláson végig ártatlannak mondta magát.

Az ítélet nem jogerős, Jansa valószínűleg fellebbez majd.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt