A Király is szemrevételezi a helyzetet

gurítás
2013 június 06., 08:45

Király András kollégánk észak felé halad a főváros irányából a Duna folyam mentén. Az áradást mozgásban láttatja:

Dunakeszi 10:15

A 2-es úton érkeztem Dunakeszire. A nullás híd után már homokzsákolnak, a vízmű kútjai már vízben állnak. Ha még egy métert emelkedik a folyó, át fog bukni a gáton és elönti a földeket, ennek ellenére itt nem látni nyomát készülődésnek. Igaz, a város magasabban fekszik. A képek a Vízmű védterületénél készültek.

dunakeszi1

photo_camera Fotó: Király András
photo_camera Fotó: Király András

Dunakeszi 10:46

Dunakeszi parti sétányát hamarosan elönti a Duna, még kb. 40 centi kell. A part meredeken emelkedik, a házak nagy része nincs veszélyben, az éttermek homokzsákolnak.

akiralykepe1

Vác 11:52

vac-kiraly2

Király András kollégánk bejutott Vácra is, hogy személyesen győződjön meg az árvízi védekezés állapotáról.

"A 2-es úton Felsőgödig jutottam, ott már lezárták. Ez nem meglepő, Sződligetnél az ártéren át vezet. Ott egy volt KISZ-üdülő van [Minek kell folyton politizálni, András?!!?!? - a szerk], pár étterem és egy barkácsbolt, kisebb vizek is el szokták önteni. Amin meglepődtem, hogy Vácnál is le volt zárva a 2-es, Vácrátót felől, az Alsóvároson át jutottam csak be. Ez pedig a Bajcsy-Zsilinszky utca vége."

Vác, Óváros 12:11

akiralykep4

A víz úgy harminc centire van az úttól. Egy iskolai osztály az uszodába indult, de az már zárva van, a testnevelést homokzsákolással tudták le.
akiralykep5

Vác, rév 12:19

Itt már szervezettebb a védekezés, először láttam ma tűzoltót. A zsákokat önkéntesek és iskolások pakolják.

akiralyvac

Kismaros, 12:54

Már a 12-es úton. Verőcén magas a part, nem is láttam készülődést. Kismaroson viszont a szentendrei altiszti akadémia katonái és fegyencek is segítenek. Róluk személyiségi okokból nem készítettem képeket.

rabruhak

A fő védvonal a Duna utca. Itt fut a bicikliút, amin 2010-ben is átbukott az ár, pedig az nem is volt rekordmagas.

ararar

A Kecsege utca már víz alatt.

arkutyaval

Nyíregyházáról is érkeztek speciális mentők rocsóval, ők az árterületről is tudnak menteni. Azt egyelőre nem tudják, hogy maradtak-e emberek az elöntött részeken.

Nagymaros, 13:42

A 12-es útat a kóspallagi elágazásnál zárták le. "Csak lakcímkártyával" - mondja a polgárőr. És Pallag felől? "Ha ismered az utat."
13 évig volt házunk Nagymaroson, ismerem.

marosgat1

A régi házunk előtt parkolok le, a Tavasz utcánál, ahol 2002-ben a szüleim is pakolták a zsákot. A szomszédos Tégla utca kritikus pont. Idáig épült volna meg a mobilgát, de nem lett kész. Most ideiglenesen alulapok helyett deszkával fejezték be, utána pedig betontömbökkel megerősített kerítéssel támasztják meg a zsákokat.

marosgat2

Az összes lakó segít, és jöttek önké tesek Gödöllőről is.

marosgat3

Most ment végig egy hangosbemondó a városon, 14 órától lekapcsolják az áramot a Váci úton.

Nagymaroson még egy méterrel magasabb vizet várnak.

nagymaros1

Maros amúgy tisztes sváb falu, a hátam mögött egy asszony füvet nyír a kertjében, amit valószínűleg el fog önteni a Duna.

Zebegény, 14:27

Itt magas a part, gondot a Malom-völgyi patak visszaduzzadása okoz. Ez már most visszafele folyik. Helyiek zsákolnak, irányítás nélkül, tapasztalatból.

zebegeny1

Szobnál igazából nem volt semmi érdekes, úgyhogy csak megebédeltem. Nagymaros lezárása miatt Márianosztrának mehettem volna, hogy Kóspallagnál visszatérjek a 12-es útra, de arra már jártam, úgyhogy inkább Letkésnek fordultam.

Ipolydamásd, 15:51

photo_camera Fotó: Király András

Az a kemény, hogy a képen nem a Duna van. Hanem az Ipoly. Ami, ha nem ismernék, egy kis folyó. Vagy egy nagyobb patak. De most visszaduzzasztotta a Duna.

Párkány, 16:12

kiraly parkany

Átléptem az eurózónába, onnan így néz ki Esztergom.

Esztergom 16:17

esztergom arviz

Esztergomból pedig így. Itt a Pap-sziget van a legnagyobb veszélyben, ahol a várost csődbe vivő élményfürdő is épült. Ott is védekeznek, megfigyelhető, hogy még a medencéket is nyúlgát védi.

esztergom arviz 2

Innen a 11-es úton indultam volna vissza Budára, de sajnos a város keleti határában már le volt zárva. Így Dorog felé fordultam, ahol már nincs víz, viszont akkora a forgalom, hogy bő két óra volt a hazaút.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.