Az elzárt falu utolsó szabad estéje

Tbg
gurítás
2013 június 06., 08:20

kisoroszi-4042-2

Dunai látkép a kisoroszi révnél, háttérben Visegrád és a Dunakanyar. Meglepően hideg a víz felől fújó szél. Csürtörtöktől ez a rév jelenti a kapcsolatot a Szentendrei szigeten fekvő Kisoroszi és Dunabogdány között, a Tahitótfaluból idevezető utat az árvíz lezárta.

kisoroszi9

Kisoroszi lakosok nézik a gyorsan áradó Dunát. Kisorosziban 2002-ben és 2006-ban volt utoljára nagy árvíz, illetve emlékezetes még az 1929-es is. Akkor egy több száz kilométeres jégtorlasz indult meg Ausztria felől, majd a sziget csúcsánál megakadt, felduzzasztotta a vizet, ami később áttört és óriási pusztítást végzett. Fent a lugasos kocsmában ülő bácsi fejből sorolja a dunai vízállásokat, ami idén új rekordot dönthet.

kisoroszi10

Mostantúl a révész a legfontosabb szereplő a településen: ő hozza át a kenyeret és a postát a túlpartról. A férfi a falu másik oldalán a verőcei kompnál kezdett, amikor az bezárt, idekerült. Gyerekként Áder János feleségének testvérével ugráltak innen nem messze a Dunába, a köztársasági elnök családjának a faluban van nyaralója. A kompozás ilyenkor veszélyesebb, főleg sötétben, hiszen radar hiányában szabad szemmel kell kiszúrni az elszabadult uszadékfákat, de olykor leszakadt bójával is találkozni.

kisoroszi-4123v3-1

A túloldalon a mólót pár napja már át kellett vontatni egy magasabban fekvő pontra. A három hajóvezető és három matróz ladikkal és a kishajóval vontatta át a pontont. A hajó egészen addig jár, ameddig a túlparton a 11-es főűt járható. "Mi bármeddig tudunk menni!"

kisoroszi7

A kocsmában ücsörgő bácsi sztorijait hallgatják a Somogy mentőcsoport tagjai. Ha árvíz van, őket hívják Kisorosziba, összeszoktak már az elmúlt években. Motoros csónakkal és mentőautóval érkeztek, sérülteket, vízbe esett homokzsákpakolókat kell fuvaroziuk, kimenteniük szükség esetén. "Időben vagyunk" - mondja a csoport vezetője az árvízi védekezésről.

kisoroszi-4189-2

A sziget csúcsa felé az ártéri erdőbe már bevette magát a Duna. Szinte szabad szemmel látni, ahogy emelkedik a vízszint, a kempinget már elöntötte.

kisoroszi2

A srác Rashid nevű kutyájával és haverjával bóklászik az ártérben. "Annál a fánál volt még csak a víz, amikor itt voltunk pár órája" - mesélik. Szerda estefelé a vízállás 700 centi felett van, 910-et várnak. Nem aggódnak, sok még örülnek is a pár napos kényszerszabadságnak. Pesten dolgoznak, ilyenkor nem tudnak bejárni dolgozni.

kisoroszi-4189-1

A híres Rácz kert, a kemping büféje és közösségi épülete már vízben áll. A tulajdonos osb-lapokkal szögelte be az ajtókat. Kisoroszinak csak a lakott területét védik, a legelőkre, földekre beengedik a vizet, a parti gátak nem elég magasak ugyanis. Ugyan Tahitótfalunál tábla hirdeti, hogy uniós pénzből (680 millió Ft) idén megerősítik a sziget védműveit, munkák nem folytak még. Egyes kisoroszi vélemények szerint, azért árasztják el a szigetet, hogy Budapest megússza a nehezét.

kisoroszi4

Az ár kifejezetten hideg és nem meglepő módon mocskos. A faluban 8 házból kellett kiköltözni. A védművek a dunabogdányi oldalon, éppen a falu határában a leggyengébbek.

kisoroszi19

A falu bányatava. Áradáskor a golfpályát megkerülve ide is bezúdul a víz, majd innen az új építésű üdülőket önti el, illetve a falu focipályájára is be szokott nézni.

kisoroszi-4072-2

Vissza a révhez: a túloldalon a komphoz tartozó iroda látható, illetve feljebb a parton a Gondűző kocsma kisvendéglő parkolója Dunabogdányban Szentgyörgypusztán Visegrádon.

kisoroszi17

Ez az út csütörtök délelőtt már víz alatt van. A homokzsákok a lakott területet védik az áradástól. Este még jártak a munkagépek.

(Fotók: Botos Tamás; Szöveg és animáció: Tbg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.