https://444.hu/assets/heli_nagy.jpg

A sas leszállt, a többiek meg pakoltak

Tbg
gurítás
2013 június 09., 18:34

Éppen Esztergomban morgolódunk a közmédiával együtt, hogyan hagyott ki minket a kormányzat az árvízi tudósításból. Az MTI-nek sem könnyű, hát még nekünk, mióta Orbán Viktort Iphone-nal fotózgató sajtósok veszik körül, nem kell a fotográfus. Kiderül, az Esztergomból elvágtató Hende Csaba újságírókat visz be az elzárt Leányfaluba, Tahitótfaluba, de nem szólnak senkinek.

Orbán konvoját megint Esztergom felé látták közeledni

Halljuk a fülest koradélután, és elkezdünk izgulni. Mi történhetett, ami visszafordította a már fővárosra koncentráló kormányfőt. Majd jön a hír

Átszakadt a gát az Almásfüzitői iszaptározónál

"Ennek a fele sem tréfa!" - autóba vágjuk magunkat és harmadrangú utakon, meseszép környezetben vágtatunk a kritikus helyre. Bajnai Gordon faluján, Bajnán majd Steve Jobs kedvenc helyén, Epölön is átsöprünk, amikor szembetalálkozunk Orbán konvojával. Elől két honvédségi Rába - majdnem lekapják a kocsink orrát, utána kormányőrök, majd a jól ismert fekete mikrobusz benne a jól ismert makrovezetővel.

Ez két dolgot jelenthet nyilván: vagy akkor a gáz, hogy már a Tábornok úr is menekül, vagy éppen ellenkezőleg.

almas13

Szerencsénkre a Tatai Környezetvédelmi Zrt. felajánlja, hogy megnézhetjük az iszaptározót, sőt az odarendelt helikoptereket is, és még sok minden mást. Az is kiderül, pánikra semmi ok, valakik valahol túlreagáltak valamit, emiatt van a hirig. És ezért nincs már ott Orbán sem.

photo_camera Gát a gátról. A 7-es tározó szegélyén állunk, lent a Duna háborog. (Fotók: Botos Tamás)

"Itt volt a király." "Már elment a király." "A király miatt volt az egész." Halljuk innen-onnan, majd kapcsolatba kerülünk egy neve elhallgatását kérő, helyi vízvédelmi szakemberrel. A nevét senki sem akarja leírva látni, de ettől függetlenül közlékeny, fáradt és barátságos mindenki.

Egy katasztrófavédelmi szakembertől származó rémhír futott végig a riasztási láncban, ebből lett a pánik

Mert csupán annyi történt, hogy az Almásfüzitőtől keletre fekvő ártéren, amit így is, úgy is el szokott önteni a Duna, megjelent a víz. És mivel Almásfüzitőről volt szó, azonnal mindenki az ottani, vörösiszaptározó szétesésétől kezdett rettegni.

photo_camera A még szabadon lévő vörösiszap (Fotók: Botos Tamás)

Ráadásul kiderült, hogy jön Orbán Viktor, megnézni a gázterminál mobilgátját, ettől aztán még jobban betojt mindenki, és a végén óriási erőket mozgattak meg a semmiért. Jött két helikopter Pápáról, illetve több száz katona, akik aztán jobb híján az 1-es mellett pakolhatták a homokzsákokat teljesen feleslegesen, hiszen a víz akkor már apadt (vasárnap reggeltől folyamatosan).

photo_camera A tározó melletti gát és az áradó Duna. Jövőre ezt a gátat is megerősítik a TKV szerint (Fotók: Botos Tamás)

Legalább körbemutogatták nekünk a félelmetes vörösiszaptározót, amiről kiderült, hogy leginkább egy vadasparkra hasonlít.


View Almásfüzitői védekezés in a larger map

almas4

Almásfüzitőn a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kezelésében vannak a régi, Hungalu timföldgyár tározói, a cég feladata a kilencvenes évek óta a rekultiválás. Az óriási gátak mögé lerakott és kiszáradt vörösiszap tetejére kétméteres rétegben mesterséges talajt tesznek, ami aztán lassan megtelik élettel - minél színesebbek a réti virágok, annál régebbi a tározó. Állatok is élnek itt, parti fecskéket láttunk, pockokról, kócsagról és gyurgyalagról csak hallottunk.

almas8

A gát tetején állva, lenézve a zavargó Dunára, valóban hülyeségnek tűnik az aggódás. Egyrészt a vörösiszap nem folyik, leginkább kemény. A tározó gátja nagyságrendekkel komolyabb építmény, mint a lenti, dunai gát, amit az árvíz amúgy sem ért el. Vízügyesek vizsgálják a lenti gátat éppen, ha szivárog, körbezsákolják.

almas2

A tározók körülvevő ártérre valóban befolyt a víz, itt található a KEG, vagyis a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. - itt adagolják, osztják el a földgázt, illetve a Duna Etanol Ztr. Az előbbi cég komolyan vette az árvízet, és épített mobilgátat az épület köré: az óriási fehér kígyóban víz van, tökéletesen véd.

A gátról még megtekintjük az objektumot, amit Orbán Viktor is megtekintett.

Gondterhelt arccal érkezett, de felderült, amikor látta, hogy a kísérleti gumimobilgát pöpecül működik.

A bioetanolt gyártó zrt-nél viszont elaludtak, és csak ma kezdték el menteni, ami menthető. Orbán Viktor ide már nem nézett be.

almas11

A városiak nem is ezt, hanem az 1-es út túloldalán lévő gabonatározót féltik, mondja a vasútállomáson a homokzsákolást irányító polgármester, akinek az a szerencsétlensége, hogy nem fideszes. A helyiek szerint óriási arc, annyira megszervezett mindent, hogy innen, Almásfüzitőről homokzsákexport indult, vasúttal vitték, ahol még kellett. "Közel háromszázezer homokzsákot töltöttünk meg. Utoljára az etanolgyárhoz vittük őket" - mesélte Karánsebesy Lukács. Összehasonlításképpen, a szinte teljesen körülzárt Tahitótfalunál 250 ezer zsákot pakoltak meg.

photo_camera A virágok alatt vörösiszap lapul a mélyben, egy már lezárt, rekultivált tározót látunk (Fotó: Botos Tamás)

Vissza a tározó tetejére: a TKV kezelésében lévő 7 tározóból már csak a legnagyobb van "nyitva", ennek is a 72 százaléka már be van fedve földdel. Összesen hektáron már rét vagy erdő van.

Azt hozta a Mikulás!

photo_camera Katonák az orosz Mi-17 mellett (Fotók: Botos Tamás)

A réten dekkolnak a pánikhelyzet miatt kirendelt katonák és a helikopterek. A szakadtabbnak tűnő Mi-8 (3000 lóerő), amit a finnektől kapott a honvédség és a promiszkuisabb Mi-17 (4500 LE). Alatta a legénység unatkozik. Nem tudják, miért jöttek ide, órák óta itt vannak és csak tétlenkednek. Pontosabban dögfáradtak, minden nap 3-kor keltek, napkelte előtt már a Győrújfalui gátnál dobálták a heliről a több tonnás zsákokat.

A TKV-sok azon mulatnak, hogy éppen a tározóra szálltak le.

Ők is azt gondolták, ez a legbiztosabb pont a környéken.

heli3

A helikopterek fél ötkor felszállnak, mi pedig hazaindulunk, de előtte megállunk az 1-es útnál Őzikét menteni. Elmenetben pár szót váltunk a fáradt katonákkal. Nem igazán értik, minek pakolták végig ezt a sok zsákot, pontosan tudják, hogy felesleges volt.

photo_camera Felesleges homokzsákolás az 1-es mellett (Fotó: Botos Tamás)

Úgy látszik, a rémhír nemcsak a civileknél, de a katasztrófavédelemnél sem ismeretlen fogalom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.