Így mészárolta le a Sony a Microsoftot a pr-háborúban

TECH
2013 június 13., 06:02
  • A napokban minden fontos részlet kiderült az új konzolokról, a PS4-ről és az Xbox One-ról.
  • A Sony gépe valamivel erősebb lesz, és kb 20-30 ezer forinttal olcsóbb.
  • A Microsoft (MS) konzoljával internetkapcsolat nélkül nem nagyon lehet majd játszani.
  • Az induláskor megjelenő játékokban az MS valamivel jobban áll.
  • A PR-fronton a Sony így is megbüntette őket.

A konzolos híreket olvasgatva az embernek az az érzése, mintha az Microsoft központjában direkt csak arra lenne valami főosztály vagy munkacsoport, hogy kitalálják, hogyan lehetne minél több potenciális vásárlót egyszerre felhúzni. Jó, persze a történet ennél árnyaltabb, de az MS-nél tényleg senki nem jobb abban, hogy hatert csináljon bárkiből.

A Microsoft Lázár Jánosa

egy Adam Orth nevű pofa.

Adam kreatív igazgató volt a cégnél (már kirúgták), amikor még áprilisban úgy döntött, hogy jó ötlet Twitteren beszólni a gamereknek. Addigra elég sok találgatás volt arról, hogy milyen DRM (másolt játékok elleni védelem) lesz majd az Xbox One-on, és sokan attól tartottak, hogy internetkapcsolat nélkül nem lehet majd játszani a géppel (erről majd még később).

Szóval Adam fogta magát, és kiposztolta ezt.

orth

Szabadfordításban:

Sajnálom, de nem értem a hisztizést az online másolásvédelem körül. Manapság minden eszköz folyton online van. Ilyen a világ. #veddtudomásul

Azt hiszem, azoknak, akik legalább alapszinten nem ismerik ezt a világot, nem tudom elég érzékletesen elmagyarázni, hogy ez mekkora oltás. Mondjuk ők valószínűleg nem is jutottak már el idáig a cikkben. Ha mégis, akkor higgyék el: kurva nagy.

Olyan flame war kezdődött, amitől majdnem kilyukadt az internet. Aki élőben követte, élete végéig emlékezni fog rá.

És amikor mindenki azt hitte, hogy már nincs tovább, hogy ennél nem lehet jobb, akkor valaki megkérdezte Adamtől, hogy mit csinálna, ha vidéken élne, és ott nem lenne net. És akkor Adam leiskolázta Lázár Jánost.

De mi a bánatért akarnék ott élni?

Aztán viszonylag hamar ki is rúgták.

Esettanulmány lesz

Ezek után lehet mondani, hogy magasan volt a léc, de az MS-nek sikerült újra megugrania.

Ugyanis azon kívül, hogy az új Xbox tényleg nem fog működni, ha 24 óránként nem mehet fel a netre, az is kiderült, hogy a legálisan megvásárolt játékaikkal sem rendelkezhetnek szabadon a userek. Tehát az nincs, hogy: "hé haver, add már kölcsön egy napra az új Fifát". Olyan bonyolult szabályok vonatkoznak a játékok felhasználására, cseréjére, kölcsönzésére, továbbadására, hogy olyat Kafka nem mert volna leírni.

Ehhez képest a PS4 olcsóbb, erősebb benne a vas, és SEMMI ilyen megkötés nincs vele. És kitolták ezt a videót

De akkor az MS most direkt ilyen hülye?

Nem. És sajnos nem is hülye.

Az a helyzet ugyanis, hogy egy konzol üzleti sikere nagyon sokban múlik azon, hogy milyen játékok jönnek ki rajta. A népek egy része nem konzolt vesz, és aztán játékot rá, hanem mindenképpen a legújabb Halo-val akar lövöldözni, és azt a gépet veszi meg, amelyiken a kedvenc játéka megjelenik.

Na most ebben az MS már most jobban áll, mint a Sony, és az új Xbox megkötései bármennyire ellenszenvesek hosszú távon épp nekik dolgoznak.

Remélem senkinek nem okozok most nagy meglepetést, de a játékfejlesztő / kiadó cégeket elég erősen érdekli, az úgynevezett "profit". Arra a platformra gyártanak játékot, ahol jó sok pénzt tudnak keresni vele. És az online másolásvédelem, meg a megvásárolt játékok továbbadásának korlátozása pont hogy profitábilissá teszi a kiadóknak az Xbox One-t. Mert tényleg sokkal nehezebb lesz feltörni, mint a PS4-et. Szóval tényleg mindenkinek meg kell rá venni a játékokat.

Így hiába a mostani szerencsétlenkedés, meg az árkülönbség (mondjuk abban az is benne van, hogy az Xbox-hoz alapból jár az új szuper Kinect, a PS4-hez meg külön meg kell venni az Eye nevű hasonló cuccot), a vásárló, különösen a fandom leszarja majd ezeket. Ha a legjobb shooter, vagy a legjobb MMO csak az Xboxon lesz elérhető, akkor azt fogják venni a népek, és sikeres lesz pénzügyileg. Bármennyit bénázik előtte a Microsoft.

Elég részletes technológiai összehasonlítás az új konzolokról erre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.