Orbán Viktor megállította a Dunát

DeDi
2013 június 14., 06:03
  • Immár harmadszor jelentkezik a DeDi (Demokrácia és Dilemma Intézet) a 444-n.
  • Az Intézet szerint Orbán Viktor az árvíz igazi nyertese.
  • Utazott 2000 kilométert néhány nap alatt.
  • Sok feszültség volt, de rossz hír egy se érkezett.
  • A miniszterelnök beolvasta a vízállást, és megmondta, mi legyen.
  • Mélyen emberi dimenzió is akadt bőven.
  • Egyszemélyes valóságshow lett a nagy védekezésből.

Június 4-től 11-ig egy teljes hetet töltött árvízvédelemmel Orbán Viktor miniszterelnök. Jórészt együtt mozgott az árral. Aludt laktanyában, utazott szárazon és vízen, evett bicskával kolbászt, láttuk, ahogy zoknit cserél a hátsó ülésen, és ahogy maga vezet az utolsó méterig, kicsit még a lezárt területen is túl.


Orbán Viktor Árvízi Rally '13 nagyobb méretben.

Reggelenként ő mondta el, hol hány centi, mi az aznapi feladat, hogyan állunk. Volt bőrkabátban, mentőmellényben, katasztrófavadélmis pólóban. Vett a homokzsákolók uborkájából, jelentett neki legalább egy tucat parancsnok, hurcolta magával Bakondi Györgyöt, golyóstollat kért Pintér Sándor mellényzsebéből, vizsgáztatta Tarlós István főpolgármestert „mi az ott szemben”. A főnökökkel határozott, az egyszerű emberekkel közvetlen volt.

Tét

Tragikus komolyságú bejelentésekkel indult a nagy védekezés: nagyon nagy veszély van, Budapestről akár 53 ezer embert is ki kellhet telepíteni. Végül az egész országban kétezret kellett körülbelül összesen. A német, a cseh és az osztrák károknak töredékét szenvedte el az ország. Katonák, rendőrök, tűzoltók, tartalékosok és önkéntesek ezrei dolgoztak. Az árhullám mostanra levonult.

A vészhelyzet idején károkról egyáltalán nem szólt semmilyen hír sem. Semmilyen hivatalos összesítés, bejelentés nem volt ilyenekről a mai napig. Folyamatos volt a feszültség, érezni lehetett, hogy nagyon nagy a tét, de tulajdonképpen győzelmek sorozata lett a nagy árvízi védekezés. Senki sem halt meg (a közép-európai árvizeknek 24 halottja volt, Ausztriában, Csehországban és Németországban összesen).

Csak a győzelem

Nagyon részletesen érkeztek a hírek – legtöbbször magától a miniszterelnöktől – hány zsákot raktak ki, hány ember dolgozik a gátakon, hol dőlt meg megint egy vízállásrekord. Arról sehol sem jött adat, hogy hány házat öntött el a víz. Nem volt hivatal, mely erről jelentett volna.

Sehonnan sem jött hír panaszról. Ettől persze biztos vannak kétségbeesett emberek, de nem lett panaszkodós a hangulat sehol. Elég visszanézni, hogy mi volt 2010 júniusában, amikor kiöntött a Sajó, és 201 ház omlott össze Felsőzsolcán: pánik, vádaskodás, indulatok. Ehhez képest most katonás rendről szóltak a hírek.

Soha ekkora a Duna még nem volt. Amióta mérik, azóta nem hozott ennyi vizet Magyarországra. De fel lehetett rá készülni. Ausztriában például a halálos áldozatokat sárlavina vitte el, arra már nem lehet annyira készülni. A hirtelen, órák alatt hatalmasra duzzadó folyókkal alig lehet mit kezdeni. A menekülés elvesz minden erőt. A sík tájon hömpölygő óriási folyam megfelelő felkészültséggel sokkal inkább tartható.

A mostani helyzetben a szombati nagy budapesti zivatar mutatta meg, hogy alig néhány perc alatt el tud önteni utcákat a víz, ha váratlanul jön. Szerencsére az az eső hamar elállt.

Orbán Viktor hatalmas menete kockázatos volt, hiszen lehetett volna nagyobb baj is, de ahogy az OMSZ garantálta neki, hogy nem lesz nagy eső, az is láthatóvá vált, hogy meg lehet csinálni. A helyzet egyszerre volt brutális (soha nem volt ilyen magas a Duna) és kiszámítható (van idő felkészülni).

A márciusi nagy havazás idején látszott, hogy a váratlan vészhelyzet megoldása mennyire nehéz. Most viszont olyan katasztrófa jött, amit végig lehetett gondolni. És így meg lehetett mutatni, hogy ez a kormány meg tudja csinálni.

Ő csinálta

Orbán Viktor elemében volt. Bejelentéseivel foglalkozott egész nap a sajtó, az országjárásáról készült videókkal volt tele az internet. Mindenki átvette őket, megkerülhetetlen lett, árvíz idején ez hülyén hangzik, de a csapból is ő folyt.

Nemcsak a védekezést jelenítette meg, hanem önálló valóságshow lett utazása a Duna mentén. Bakegér, minden. Volt akit irritált tornatanáros stílusa, és valószínűleg sokkal többen voltak, akiknek nagyon tetszett az előadás. Akárhogy is, egy teljes hétig nem volt más politikus, aki labdába rúgott volna. Pedig pakolt zsákot mindegyik. Az MSZP már rögtön az elején felismerte, itt nem lehet mit tenni, és gyorsan bejelentették, hogy az árvíz idejére felhagynak a kormány támadásával.

Polgári tábornok

Orbánnak nagyon feküdt ez a szerep. Egyébként is a háborús helyzet a kedvence. Az IMF-fel, az EU-val, az adóssággal, mindennel kapcsolatban erőlteti a háborús retorikát. Most valódi egyenruhások élén valódi küzdelmet vívhatott. Egy olyan ellenséggel szemben, ami nem tud visszabeszélni, és ami legyőzésének mindenki örül.

Az árvíz által közvetlenül nem érintettek (és ez a lakosság elsöprő többsége) úgy érezhették magukat, mint utoljára az olimpia idején: együtt kell drukkolni, folyamatos a közvetítés, izgalmas a küzdelem.

Érdekes kérdés, hogy a politikai szemponton túl volt-e bármi értelme Orbán Viktor hatalmas túrájának. Jó 2000 kilométert utazott, és napokig nem is járt budapesti irodájában:


Nagyobb méret

az út második fele pedig:


Nagyobb méret

Normális esetben nem kell a miniszterelnöknek személyesen ott lennie. Orbán Viktor nem árvízvédelmi szakember, nyilván meg lehetett volna oldani a munkát nélküle is. (Bár több olyan jelenet van a filmeken, amikor egyszeriben átveszi a hivatásos védekezők szerepét: hallgatja őket egy darabig, aztán egyszeriben már ő mondja nekik, hogy mi a helyzet, melyik nap hol fog tetőzni az ár, stb. Látszik, nem szereti, ha nem ő mondja meg.) Osztrák, német és cseh kollégái legfeljebb néhány órát töltöttek a gátakon.

Lehetséges persze, hogy ha ott van, akkor kétszer annyira figyelnek a védekezők. Mert még nagyobb súlya lesz mindennek. Ez egy feudális szereposztásban szívesen gondolkodó országban fontos körülmény. És egyáltalán nem kizárt, hogy így volt személyes szerepe a sikeres védekezésben. Pintértől a közlegényekig mindenkin ott volt a főfőnök vigyázó szeme.

Műsor

E szempont ellenére azonban ez az akció politikailag volt jelentős Orbán Viktornak, és nem vízügyileg. Amikor 5-én elindult Komáromba (ezzel kezdődött a nagy országjárás) akkor a videó első jelenetében Felcsútról telefonál. Éppen mint a havas videó elején, most is látjuk a nyaralója tornácát. Miért lett volna egy hétköznapi reggelen a telken? Talán azért, mert az akkor kezdődő valóságshow szempontjából ez sokkal jobb volt, mintha a Béla király úti rezidenciáról indul.

Egyértelműen pozitív és valódi erőfeszítés hőse lett a miniszterelnök, és sikerült úgy intézni, hogy egyetlen főszereplője legyen a küzdelemnek. Ő volt az, aki megállította a Dunát, amikor nagyon nagy volt a baj. Az egész hét erről szólt. A 2013 kora nyári árvízhelyzetet remekül használta a miniszterelnök, egyedül elvitte a showt. Talán csak a gemenci vadállatok vetekedhetnek vele.

Közreműködött (Orbán-ikon, itiner): Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.