Szorul a hurok a cseh miniszterelnök körül

külföld
2013 június 14., 14:39
photo_camera REUTERS/Petr Josek

A csütörtöki rendőri akció után pénteken délutánig viszonylag eseménytelen volt a nap Csehországban. Petr Nečas miniszterelnök reggeli parlamenti beszédében se mondott sokkal többet annál, mint amit a csütörtöki, rendkívüli és rendkívül rövid sajtótájékoztatóján.

Nem érzi magát bűnösnek és nem mond le.

Ezt még annyival egészítette ki, hogy a rendőrség "összemos három ügyet", ami egyrészt nem tudjuk, hogy mit jelent, másrészt akkor mégis csak van ügy, sőt, nem is egy, hanem egyből három.

Aztán délután újra a rendőrség robbantott, 15:50-kor bejelentették, hogy "komolyan felmerült" Nečas neve is a nyomozás során. A miniszterelnök állítólag több parlamenti képviselőnek is állást ajánlott félállami cégekben, ha otthagyják az ODS parlamenti frakcióját. Ez pedig a rendőrség szerint már megvesztegetés.

Ez a száll egyben rámutat arra is, hogy a válság legfeljebb csak részben lehet a szociáldemokraták revansa azért, hogy tavaly szociáldemokrata politikusokat börtönöztek be korrupció miatt. Legalább ennyire fontos része lehet a válságnak az ODS-en belüli csatározás is - erre jellemző, hogy az elnökválasztáson a távozó Václav Klaus nem az ODS koalíciós partnerének jelöltjét, Karel Schwarzenberg külügyminisztert, hanem az ősi rivális szociáldemokraták jelöltjét, a későbbi győztes Miloš Zemant támogatta.

A további fejlemények kulcsszavakban:

  • Lubomir Poult, a kormányhivatal vezetőjét nem tudták megvádolni az ügyészek, ő most már szabad.
  • Jana Nagyova, Nečas kabinetfőnöke titkosszolgálati eszközökkel figyeltette meg Radka Nečasovát, a miniszterelnök feleségét - akitől Nečas amúgy válik.
  • A szocdemek Nečas lemondását követelik és bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőznek.
  • A rendőrség a házkutatások során 150 millió korona (1,65 milliárd forint) készpénzt és több kiló aranyat foglalt le.
  • 31 házat kutattak át eddig.
  • A Csehszlovák Kém a kelet-európai szokásoknak engedve arra fogadott, hogy Nečas nem bukik. Ha a miniszterelnök túléli a júniust, a Kém 270 koronát nyer!

Via Dotoho blog

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.